Bestaat er een tussendoortje waar je onbeperkt van kan snacken zonder dat het ongezond wordt?
Dag 4Op dag 4 van de ‘Start Gezond’-challenge van Sandra Bekkari en HLN Eten ben je al goed op weg om je gezonde voornemens waar te maken dit jaar. Merk je nog niet het gewenste verschil en ervaar je ondanks het drinken van voldoende water en het eten van een gezond ontbijt nog steeds een energiedip? Dan kan dat aan de tussendoortjes liggen. Hoe kies je de juiste? En zijn er waar je onbeperkt van kan snacken? Sandra Bekkari deelt 7 tips én een recept.
1. Waarom eet je best een tussendoortje?
“Nadat je ‘s ochtends bent gestart met een gezond ontbijt, kan een gezond tussendoortje tussen twee hoofdmaaltijden niet ontbreken. Het voorkomt energiedips en zorgt er vooral voor dat je niet met een té grote honger aan je volgende maaltijd begint. Daardoor ga je rustiger, bewuster en minder eten. Een tussendoortje is dus helemaal oké, maar kies wel voor een gezonde versie die je bloedsuikerspiegel niet uit balans haalt.”
2. Welke tussendoortjes zijn gezond?
“Ideale tussendoortjes geven je lang een voldaan gevoel en voldoende energie om door te gaan tot aan je volgende maaltijd. Ze zijn rijk aan waardevolle voedingsstoffen en vezels. Die houden je bloedsuikerspiegel mooi stabiel, waardoor je geen last krijgt van de gevreesde energiedipjes.”
“Perfecte tussendoortjes voor elke dag zijn: een handvol noten, een stuk fruit met wat nootjes, een kom groentesoep, een beetje yoghurt, skyr of plattekaas met fruit, zaden en pitten of wat rauwkost met hummus. Af en toe kan je eens afwisselen met zelfgemaakte baksels, zoals een havermoutkoekje of een plakje appelcakebrood.”
3. Hoeveel tussendoortjes eet je per dag?
“Eén of twee. Niet iedereen heeft nood aan een ochtend- én een namiddagtussendoortje. Dat hangt echt van je dagplanning en je fysieke activiteit af. Als er niet zo veel tijd zit tussen je ontbijt en lunch, dan kom je vaak wel ‘toe’ tot de middag.”
4. Hou je rekening met de hoeveelheid calorieën?
“‘Noten bevatten toch veel meer calorieën dan een lightkoekje? Waarom zou ik dan niet voor het koekje kiezen?’. Die vraag krijg ik vaak. Doordat noten vrij calorierijk zijn, durven mensen ze soms niet eens te eten. Terwijl noten, dankzij veel gezonde vetten, eiwitten, mineralen en vezels, net ideale tussendoortjes zijn. Na een klein handvol noten en een stukje fruit voel je je veel langer voldaan dan na een lightkoekje.”
“Dat lightkoekje van 100 kcal bevat amper gezonde voedingsstoffen en is arm aan vezels. De calorieën in zo’n koekje zijn dus ‘leeg’: ze verzadigen of voeden je niet. Daardoor zal je na één koekje toch al snel een tweede nemen. En een derde. Probeer die focus op calorieën los te laten. Ze vertellen je ook niets over de gezondheidswaarde of het verzadigende effect van een voedingsmiddel.”
Gezond betekent niet dat je er onbeperkt van mag eten. Fruit is gezond, maar tien stukken per dag? Dat is te veel.
5. Kan je van gezonde tussendoortjes dan meer eten?
“‘Gezond’ betekent niet dat je er onbeperkt van mag eten. Fruit is gezond, maar tien stukken per dag? Dat is te veel. Twee tot drie porties fruit per dag is een gezonde richtlijn. Noten zijn fantastische tussendoortjes, maar een handvol per dag is een goed gemiddelde. En ook rauwe groenten kunnen de meeste mensen niet onbeperkt eten zonder dat hun spijsvertering tegensputtert. Hetzelfde geldt voor gezonde baksels: zelfgemaakte koekjes of cakes bevatten meer vezels, trage suikers en waardevolle voedingsstoffen dan koekjes of gebak uit de winkel, maar te veel is te veel.”
2 tot 3 porties fruit per dag: hoeveel is 1 portie?
Een ‘portie’ fruit = 100 gram vruchtvlees ofwel gelijk aan ongeveer de grootte van je vuist. 1 portie fruit = 2 mandarijnen, 1 appel, ...
6. Is af en toe eens ‘zondigen’ oké?
“Natuurlijk! Te gezond eten, is niet gezond. Als jij zin hebt in dat stukje taart waarmee je collega trakteert, geniet er dan van. Gezond eten is geen zwart-witverhaal. Het is vooral een kwestie van balans. Eet niet elke dag taart, chips of koeken, maar ga evenmin al die extraatjes uit je leven bannen.”
7. Eet je ’s avonds voor de tv ook nog een tussendoortje?
“Je kan natuurlijk al eens een joker inzetten, maar ga niet elke avond snacken voor de tv. Zo’n avondsnack neem je meestal niet omdat je honger hebt, want je komt net van tafel. Het is eerder uit gewoonte. Probeer je maaltijden te spreiden over 12 uur en na het avondmaal niets meer te eten. In de plaats geniet je ‘s avonds bijvoorbeeld van een gezellige kop kruideninfusie. Zo vul je ook meteen je vochtvoorraadje aan, voor je de nacht ingaat. Win-win.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
-
WEDSTRIJD. Win een exclusieve brunch met Sandra Bekkari! Wij schenken 5 duotickets weg
Dankzij de ‘Start Gezond’-challenge van HLN Eten en Sandra Bekkari maak jij kans op een exclusieve brunch met de HLN-chef op zondag 22 januari. Beantwoord de wedstrijdvraag, schrijf je in voor de nieuwsbrief, en wie weet stel jij binnenkort al je gezondheidsvragen aan Sandra. -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
-
Livios
Een snellere en goedkopere oplossing voor het klassieke zwembad in de tuin
-
Jobat
Hoe wordt jouw loon beïnvloed door je jaren ervaring?
Werkervaring en loon stijgen doorgaans hand in hand. Zo blijkt ook uit de cijfers van het recentste Salariskompas van Jobat.be. Tijdens welke werkjaren stijgt je loon het sterkst? Welke rol spelen je diploma en geslacht? En wat is de impact van de sector en regio waar je aan de slag bent? -
PREMIUM
“Een aardappel of citroen kunnen wonderen doen”: zo maak je je barbecue moeiteloos schoon na zijn winterslaap
De weerkaarten beloven temperaturen tot 24 graden dit weekend. Bij dit lenteweer droom je misschien van een barbecue, maar hoe maak je jouw grill weer schoon nadat die lang heeft stilgestaan? Grillmaster Peter De Clercq en poetsexperte Liesbeth Verboven delen hun beste tips. “Agressieve chemische schoonmaakproducten heb je niet nodig als je deze adviezen volgt.” -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin