Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbal

Meer dan 200 racistische reacties op TikTok-video met jeugdspelers AA Gent

Alle reacties op het TikTok-filmpje werden offline gehaald na een stroom van racistische commentaren.Beeld AA Gent

Op een TikTok-filmpje van voetbalclub AA Gent zijn meer dan 200 racistische reacties gekomen. De club heeft die allemaal verwijderd. In de video waren jeugdspelertjes van zeven en acht jaar oud te zien.

In het filmpje is te zien hoe enkele jeugdspelers van de U9 het liedje ‘Interessant’ van de rapper Jinho 9 meezingen. De ronduit racistische commentaren bleven niet lang uit. “Vroeger AA Gent, nu FC Congo”, schreef iemand. “Precies de U8 van Kenia”, klonk het elders.

“We monitoren die reacties goed, en we hebben dan ook meteen ingegrepen”, zegt Tom Vandenbulcke, de woordvoerder van AA Gent. “We hebben ook kordaat laten weten dat dit soort reacties niet kunnen.”

Die reactie van de club via de officiële account bleek echter onvoldoende. Alle reacties werden verwijderd en niemand kan nog nieuwe reacties plaatsen op het filmpje. “Iedereen binnen de club is met verstomming geslagen”, zegt Sven Vannerom van AA Gent aan Het Nieuwsblad. “Van de 500 reacties op het filmpje waren er zeker 200 racistisch of haatdragend van aard.”

De video zelf staat nog altijd online, en dat blijft zo, zegt Vannerom. “Dat zou net toegeven zijn aan die racistische commentaren. We zijn een multiculturele jeugdopleiding inderdaad, waar iedereen welkom is. Die video blijft gewoon staan.”