Valse apothekers proberen bij Limburgse huisartsen aan voorschriften voor slaapmedicatie te raken

Verschillende Limburgse huisartsen waarschuwen voor fraudeurs die zich voordoen als apothekers en via de telefoon de codes van voorschriften proberen te ontfutselen. Dat schrijft Het Belang van Limburg en dat nieuws is bevestigd aan onze redactie. Meestal zijn de valse apothekers uit op slaapmedicatie. 

"Het is een heel bijzondere manier van fraude", vertelt dokter Roel Van Giel, de voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica. "Er wordt dan zogezegd vanuit de apotheek gebeld en gezegd dat ze de code van het geneesmiddelenvoorschrift niet kunnen lezen. Dus er zullen zeker huisartsen zo in de val gelokt zijn, en codes ter goeder trouw hebben doorgegeven in deze drukke tijden. En met zo'n code kan je medicatie afhalen bij een apotheek."

De fraudeurs lijken vooral uit te zijn op slaapmedicatie, zegt Van Giel. "Wij vermoeden dat het gaat om mensen met een verslaving, die zo aan extra medicatie proberen te raken. Maar er waren ook vragen rond grote hoeveelheden van bepaalde medicatie, mogelijk met de bedoeling om die medicatie dan op de illegale markt aan te bieden."

Patiënteninformatie

Van Giel vermoedt dat de fraudeurs de link tussen een patiënt en hun huisarts weten te achterhalen via reviews over de arts op sociale media, en via verpakkingen van medicatie die patiënten bij het oud papier zetten. "Apothekers plakken een etiket op de medicatiedoosjes, en daarop wordt vermeld welke dokter de medicatie heeft voorgeschreven."

De getroffen huisartsen hebben hun collega's intussen gewaarschuwd voor de valse apothekers. "Vanuit Domus Medica proberen we huisartsen en apothekers te sensibiliseren, maar ik roep ook burgers op om voorzichtig te zijn met reviews die ze op internet zetten."

Meest gelezen