Archief VRT

"Europa moet meer jacht maken op drugsgeld van criminele organisaties"

In de strijd tegen drugscriminaliteit moet Europa meer jacht gaan maken op crimineel geld. Dat zegt Peter De Buysscher, directeur internationale samenwerking van de federale politie in "De ochtend" op Radio 1. "Criminele organisaties wereldwijd zijn het meest met drugstrafiek aan de slag, omdat dat het meest interessante verdienmodel is. Een meer uniforme Europese aanpak om de illegale vermogensvoordelen af te nemen, is zeker aangewezen."

Volgens Peter De Buysscher heeft de internationale samenwerking tussen politiediensten in de strijd tegen drugscriminaliteit de afgelopen jaren een enorme boost gehad. "De samenwerking is nog nooit zo sterk geweest. Vorig jaar hebben wij met de federale politie zomaar even 245.000 berichten en signaleringen uitgewisseld met landen wereldwijd. Tien jaar geleden waren dat er nog 98.000. Die berichten moeten lokale en federale politiediensten helpen in hun onderzoek naar misdrijven."  

Internationale aanpak

Zowel Europol (de Europese politiesamenwerking) als Interpol (de mondiale organisatie) wisselen informatie uit met onze politiediensten. Die internationale aanpak is nodig omdat criminele organisaties steeds internationaler worden. "De meeste criminele organisaties zijn met drugstrafiek aan de slag en 65 procent van die bendes bestaan uit verschillende nationaliteiten."

Bij Interpol zijn 195 landen aangesloten. "Dat is een voordeel, maar ook een nadeel", zegt De Buysscher. "Niet elk land heeft de tools ter beschikking om snel en accuraat informatie uit te wisselen. Binnen Interpol wordt daar heel veel in geïnvesteerd, vooral in Afrikaanse landen die niet altijd de middelen hebben om die tools te implementeren." 

"Er lopen ook heel veel projecten in Zuid-Amerika, waar veel drugs geproduceerd worden.  Zowel Interpol als de NAVO willen die landen helpen om meer te investeren in drugsvangsten in hun havens, zodat de lading niet kan vertrekken. Vroeger werd dat bijna nooit gedaan. Nu wordt in Zuid-Amerikaanse havens jaarlijks een paar honderdtal ton cocaïne in beslag genomen die als bestemming Europa heeft. Dat is voor ons land van groot belang."

Successen en aandachtspunten

Een succesverhaal is volgens De Buysscher het internationale Sky ECC-onderzoek, waarbij speurders miljoenen versleutelde berichten konden kraken uit het drugsmilieu. "Er zijn nu 522 onderzoeken lopende als gevolg hiervan en er zijn al meer dan 1.400 arrestaties verricht."

Ook het feit dat de Belgische douane investeert in extra scanners om meer drugsladingen op te sporen in de haven van Antwerpen, vindt hij een goede zaak. Hij wijst er wel op dat als er meer drugs in beslag genomen worden, er ook meer politiemensen nodig zijn om onderzoek te voeren. "Zeker de federale gerechtelijke politie van Antwerpen moet versterkt worden."

Naast inzetten op douanewerking en politiewerking is er nog een belangrijk aandachtspunt: "Criminele organisaties zijn taaie tegenstanders, omdat ze niet gebonden zijn aan budgetten, personeel, gegevensbescherming en mensenrechten. We moeten achter hun geld kunnen aangaan, want dat is waarom zij die drugstrafiek organiseren. Nu is het moeilijk om illegale vermogensvoordelen in beslag te nemen, omdat er in andere landen andere juridische systemen zijn. Een meer uniforme Europese aanpak is daar zeker aangewezen."

BELUISTER - "Belangrijk voor ons dat drugsladingen onderschept worden in de Zuid-Amerikaanse havens waar ze vertrekken"

Meest gelezen