Russische president Poetin en zijn nieuwe legerleiding Gerasimov
Sputnik

Poetin stuurt "Generaal Armageddon" de laan uit en stelt opnieuw bevelhebber aan: "Vrees voor Russische mobilisatie groeit"

De Russische president Vladimir Poetin heeft "Generaal Armageddon", de bevelhebber van het Russische offensief in Oekraïne, slechts drie maanden na zijn aanstelling de laan uitgestuurd. Valeri Gerasimov, de huidige stafchef van het Russische leger, zal vanaf nu de "speciale militaire operatie" in Oekraïne leiden. Door de plotse verandering van gezag groeit opnieuw de vrees voor een nieuwe Russische militaire mobilisatie. 

Opnieuw wordt een Russische generaal de laan uitgestuurd. Sergej Soerovikin, in de volksmond beter bekend als "Generaal Armageddon", stond slechts drie maanden aan het hoofd van Poetins "speciale militaire operatie". Soerovikin stond vooral bekend om zijn meedogenloosheid en zijn brutale oorlogstactieken. Zo was hij ook betrokken bij de Russische operaties in Syrië en de zware bombardementen op de stad Aleppo. 

Hij moet nu de baan ruimen voor Valeri Gerasimov, de langstzittende Russische stafchef van het post-Sovjettijdperk. Die krijgt nu het commando over de Russische troepen in het buurland, meldde het ministerie van Defensie in Moskou. Volgens het ministerie zal zijn aanstelling de oorlog in Oekraïne "effectiever" maken.

"De keuze om Gerasimov aan te stellen als nieuwe bevelhebber is een interessante militaire keuze", meent Roger Housen, oud-kolonel Belgisch leger en defensiespecialist. "De commandostructuur wordt op die manier korter, want hij heeft rechtstreekse toegang tot de Russische president. Alle middelen staan nu onder zijn bevel, waardoor hij de operatie in Oekraïne beter kan controleren en coördineren."

BEKIJK - De reputatie van de meedogenloze generaal Soerovikin vertoonde één maand na zijn aanstelling al de eerste barsten:

Videospeler inladen...

Nieuwe commandostructuur

De shuffle aan de legertop komt er nu het Russische Wagner-huurlingenleger beweert dat het de volledige controle heeft over Soledar, een stadje vlak bij Bachmoet in het oosten van Oekraïne. Volgens de Russische vice-minister van Defensie houdt het Russische leger daar voorlopig stand, al hebben de troepen er wel "zware verliezen geleden". Als dat zou kloppen, is dat de eerste overwinning van het Russische leger in lange tijd. De afgelopen maanden leed Rusland de ene na de andere nederlaag. Oekraïne ontkent echter dat Rusland het stadje heeft veroverd. 

Toch groeit in Oekraïne met de aanstelling van een nieuwe legerleiding de vrees voor een nieuw, Russisch militair offensief. De geruchten nemen toe dat er een nieuwe Russische mobilisatie tot stand zou komen. In september was dat al eens eerder het geval. Toen kondigde Rusland een "gedeeltelijke mobilisatie" af en trokken 300.000 troepen naar het front. 

Dit keer zou de mobilisatie een stuk heimelijker verlopen en zou het Russische leger veel voorzichtiger zijn. Rusland zou dus geen nauwelijks opgeleide militairen meer naar de frontlinie sturen. Sommigen geloven dat de mobilisatie op 15 januari zou starten (dat is vlak na het orthodoxe nieuwjaar). 

Westerse tanks?

Nu de geruchten over een nieuwe Russische mobilisatie toenemen, groeit ook de vraag van Oekraïne aan het Westen voor zwaarder militair materieel. Zelf heeft het Oekraïense leger te weinig zwaar militair materieel om een offensief van hun kant verder door te trekken. Vandaar de veelvuldige oproepen aan het Westen voor pantservoertuigen en, want het is daar waar de discussie nu over gaat, tanks. 

"Je ziet eigenlijk een trage escalatie van de wapenleveringen door het Westen", legt Roger Housen uit. "Lang kreeg Oekraïne enkel draagbaar geschut en antitankwapens. Later kreeg het leger ook artillerie, voertuigen en HIMARS-systemen. Nu volgt ook de belofte voor infanterievoertuigen en tanks. Je ziet een stapsgewijze verhoging van het type en de zwaarte van militaire voertuigen."

BEKIJK - Een geïrriteerde Poetin hekelt de trage leveringen van nieuwe vliegtuigen en helikopters:

Videospeler inladen...

Polen heeft al gezegd dat het tanks wil leveren aan Oekraïne in een bredere internationale coalitie. "Polen kan dat wel zeggen, maar eigenlijk kan het land dat zelf niet beslissen", vertelt VRT NWS-journalist en Ruslandkenner Jan Balliauw. "Het gaat om Leopardtanks uit Duitsland. Duitsland moet daarvoor een exportlicentie geven en dat heeft het land tot dusverre nog niet gedaan. Je ziet wel dat de geesten aan het rijpen zijn. Ook Groot-Brittannië denkt na over de levering van tanks. Tot nu toe waren tanks een rode lijn, maar die levering zal er volgens mij wel komen." 

Een Duitse Leopard-tank in Polen
AFP or licensors

Volgens defensie-expert Roger Housen is het belang van die tanks niet te onderschatten. "Je hebt tanks nodig om een zekere stootkracht te hebben, om door de linies heen te geraken." Nu kreeg het land al een negentigtal pantservoertuigen geleverd door het Westen, maar zonder de levering van tanks kunnen die volgens Housen geen groot verschil betekenen in de oorlog. "Een pantservoertuig dient eigenlijk vooral om troepen veilig aan het front te krijgen."

BELUISTER: Het gesprek met Roger Housen op Radio 1:

Meest gelezen