Drukte bij Herentalse handelaar in oude metalen : "Mensen komen koper verkopen door stijging in prijs" 

De laatste weken krijgt handelaar in oude metalen Harzé in Herentals meer mensen over de vloer die hun voorraadje oud koper komen verkopen. Dat komt omdat de wereldprijs van het koper opnieuw gestegen is. En dus krijg je ook hier meer geld als je je oud koper verkoopt. Particulieren bieden vooral koperen buizen of kranen aan, kabels, luchters of koperen ornamentjes.  

"Van zodra de prijs stijgt, merken we meteen dat er meer aangeleverd wordt,"zegt Herman Vanpoucke van Harzé Oude Metalen in Herentals. "Vooral particulieren hebben vaak de neiging om hun voorraad oude metalen op te sparen, en ze pas te komen verkopen als de prijs goed staat," zegt hij. En dat is volgens hem nu het geval.  De prijs voor koper is op de metalenmarkt in Londen voor het eerst sinds juni gestegen tot 8420 euro per ton. Daardoor krijg je hier ook meer voor een kilogram oud koper.

Je zit al gauw aan 150 euro voor wat oud koper

Herman Vanpoucke, Harzé Oude Metalen

"Particulieren brengen vooral restanten van verbouwingen binnen. Iemand die 10 kilo geel koper en 15 kilogram rood koper binnenbrengt, zit al vlug aan 150 euro," zegt Herman Vanpoucke. "Iemand die zijn badkamer uitgebroken heeft, heeft misschien nog een geel koperen kraan van het bad, rood koperen leidingen, of wat elektriciteitskabels die afgebroken zijn, maar ook luchters of koperen ornamentjes worden binnengebracht." Bij bedrijven zijn het vooral loodgieters die hun overschotten binnenbrengen.  

Identificatieplicht tegen diefstal

Wie koper komt verkopen, moet altijd zijn identiteitskaart laten zien en krijgt zijn geld altijd via een overschrijving en nooit in contact geld. "Op die manier hebben we meer controle,"zegt Herman Vanpoucke, "en kan de politie eventueel dieven van bijvoorbeeld koperen kabels op het spoor komen." 

Waarom duurder?

Koper is opnieuw duurder geworden, onder meer omdat de Chinese fabrieken weer op volle kracht kunnen draaien na het opheffen van de coronamaatregelen, en meer koper nodig hebben. De komende jaren wordt trouwens een sterke stijging van de vraag naar koper verwacht. Dat heeft te maken met het stijgende aantal elektrische auto's. In elektrische auto's worden grote hoeveelheden koper gebruikt. Sommige beleggers investeren ook in koper zoals in goud. 

Meest gelezen