Winterprik op komst: smeltende sneeuw verwacht na het weekend

Door een golvende regenzone wordt het een betrokken donderdag met lichte tot matige regen. Het KMI waarschuwt dat er behoorlijk wat neerslag kan vallen. Het weekend wordt wisselvallig en vanaf volgende week wordt er smeltende sneeuw verwacht.

jvh
Bron: BELGA

De weersverwachtingen voor donderdag. ©  KMI

De wind uit het zuidwesten waait in de voormiddag vrij krachtig tot krachtig, over het westen soms zeer krachtig met rukwinden van 70 of 80 km/uur. In de namiddag wordt de wind vrij krachtig en aan zee krachtig met rukwinden tot 65 km/u. Het kwik ligt rond 7 graden op de Ardense hoogten en 10 of 11 graden in de lage gebieden.

‘s Avonds en in het eerst deel van de nacht blijft het eerst regenachtig maar na middernacht wordt het over de westelijke landshelft veelal droog met enkele opklaringen. De minima schommelen dan tussen 4 en 9 graden bij een matige tot vrij krachtige, aan zee krachtige, zuidwestenwind met pieken tot 50 à 60 km/uur.

LEES OOK. LIVE. Slecht weer zorgt voor zware ochtendspits en wateroverlast in en rond Antwerpen

Vrijdag blijft het meestal droog met mogelijk een paar plaatselijke buien, vooral over de zuidelijke helft van het land. Het wordt wisselend bewolkt met brede opklaringen in de kustregio en het noordwesten van het land, later ook in het centrum. In de Ardennen blijft het zwaarbewolkt. De maxima liggen tussen 4 en 10 graden. De wind blijft goed voelbaar, met pieken aan de kust tot 70 km/uur.

Het weekend wordt wisselvallig en vanaf maandag krijgen de buien een winters karakter met smeltende sneeuw in Vlaanderen en sneeuw in de Ardense toppen, zegt weerman David Dehenauw. “De temperaturen nemen dan een duik tot rond of net onder het vriespunt. Dinsdag en woensdag wordt het plus 3 à plus 4 graden overdag, donderdag 4 graden en vanaf dan wordt het weer iets warmer. De sneeuw die op de Ardense toppen valt, blijft liggen, al zijn dat voorlopig geen grote hoeveelheden. Maar dat kan nog bijgesteld worden in de komende dagen.”

In Vlaanderen verwacht Dehenauw vooral smeltende sneeuw, al kan de neerslag die ’s nachts valt wel blijven liggen. “Wie de baan op moet, zal rekening moeten houden met kans op gladheid, zeker ’s nachts en ’s ochtends.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER