Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Ontdekt in Zweden: grootste voorraad zeldzame aardmetalen van Europa

Ontdekt in Zweden: grootste voorraad zeldzame aardmetalen van Europa
Beeld BELGAIMAGE

In Zweden is de grootste hoeveelheid zeldzame aardmetalen gevonden van Europa, zegt mijnbouwbedrijf LKAB. Deze grondstoffen, die Europa nu vooral uit China haalt, zijn nodig voor elektrische auto’s, accu’s, zonnepanelen en windmolens.

De ontdekking door mijnbouwbedrijf LKAB, dat in handen is van de Zweedse staat, vond plaats in Kiruna, een gebied in het uiterste noorden van Zweden. ‘Dit is goed nieuws’, zei LKAB-CEO Jan Moström in een verklaring, ‘niet enkel voor LKAB, de regio en het Zweedse volk, maar ook voor het milieu.’ Daarmee doelt Mostrom op het belang van de grondstoffen voor de bouwmaterialen die nodig zijn voor de groene transitie.

Ook de Zweedse energieminister Ebba Busch noemt de zeldzame aardmetalen “cruciaal voor de overgang naar een duurzame economie” . De precieze omvang van de bodemschatten in Kiruna is nog niet duidelijk, maar het gaat volgens LKAB om minstens een miljoen ton erts. Daarmee kan Zweden voorzien in een aanzienlijk deel van de toekomstige Europese vraag, meent Moström.

Video wordt geladen...

De Zweedse energieminister Ebba Busch met Jan Mostrom, CEO van mijnbouwbedrijf LKAB.Beeld via REUTERS

Er is momenteel nog nergens in Europa sprake van winning van zeldzame grondmineralen. Dat maakt het continent afhankelijk van de import uit andere landen, zoals China. Bovendien wordt verwacht dat de vraag naar zulke mineralen met de boom van elektrisch rijden en hernieuwbare energie alleen maar zal stijgen. De ontdekking in Zweden zou dus ook geopolitieke gevolgen kunnen voor de verhoudingen tussen China en Europa.

Een mijn in het het Noord-Zweedse Kiruna.Beeld Getty Images

De winning van de zeldzame mineralen, zogeheten REE’s, dreigt wel te worden opgehouden doordat het lang duurt om een vergunning te krijgen. LKAB denkt binnen een paar jaar klaar te staan, maar een vergunning vergt volgens Moström al gauw tien tot vijftien jaar. De EU hamert sinds enige tijd ook op de versnelling van deze procedures.