Belgen werden ruim 23 miljard armer

Themabeeld ©  Belga

Het netto financieel vermogen van de Belgen is tijdens het derde kwartaal van 2022 verder gezakt, met 23,6 miljard euro. Dat meldt de Nationale Bank. In het eerste kwartaal werden de Belgen globaal 34 miljard armer, in het tweede kwartaal zelfs 53 miljard armer.

jvh
Bron: BELGA

Voor de eerste negen maanden gaat het dus al om meer dan 110 miljard euro verlies. Aan de basis liggen de dalende beurskoersen en de stijgende rente die financiële activa minder waard maakt. Daarnaast belegden particulieren ook minder dit jaar dan in 2021, zegt de Nationale Bank.

Bij de verzekeringsproducten was er een daling in het derde kwartaal met meer dan 10 miljard euro, bij de beleggingsfondsen met 5,6 miljard en bij beursgenoteerde aandelen met 4 miljard euro. Ook de spaar-en depositorekeningen vertoonden een daling.

Daartegenover staat een stijging van de financiële verplichtingen of schulden van de Belgen, met 3,3 miljard euro in het derde kwartaal, voornamelijk door een stijging bij de woonkredieten.

Alle Belgen samen bezaten op 30 september voor 1.119,9 miljard euro aan financiële activa –vastgoed niet inbegrepen. De totale schulden kwamen uit op 336,7 miljard euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen