AA Gent verwijdert 200 racistische reacties op TikTok-filmpje met jeugdspelers: "We geven niet toe aan racisme"

Voetbalploeg KAA Gent heeft 200 racistische reacties verwijderd op een TikTok-filmpje, waarop dansende en zingende kinderen van de U9-ploeg, met spelertjes onder de 9 jaar, te zien zijn. De voetbalploeg heeft ook de reactiemogelijkheid uitgezet, maar laat de video online. "Wij geven niet toe aan racisme", laat de club weten. 

"Ik vind het niet normaal dat ze racistische commentaar hebben, ze waren gewoon blij. Iedereen is gelijk, zelfs als we niet dezelfde huidskleur hebben." In "Karrewiet", het jeugdjournaal van VRT NWS, reageren enkele kinderen vandaag op de haatreacties die onder het TikTok-filmpje zijn verschenen. 

In het bewuste videootje dat de club op TikTok zette, is te zien hoe 7- tot 9-jarige voetbalspelers van de jeugdploeg dansen, zingen en lachen in de kleedkamers. Het filmpje werd bijna een half miljoen keer bekeken, maar steeds meer haatreacties overspoelden het bericht.

Uiteindelijk verwijderde de ploeg 200 van de 500 reacties en maakte ze het niet meer mogelijk om te reageren. "De club wil geen klankbord bieden aan zulke reacties", reageert Wim Beelaart, algemeen coördinator van de KAA Gent Foundation op Radio2. Het filmpje blijft ook gewoon staan. "Net als onze fans geven wij niet toe aan racisme", maakt de club zich sterk.

BEKIJK - In “Karrewiet” legt Yves Kabwe Kazadi, coach bij City Pirates Linkeroever, uit wat kinderen moeten doen als je racistische reacties opmerkt:

Videospeler inladen...

Daarom zal de club ook een klacht neerleggen en melding doen bij de Koninklijke Voetbalbond, Voetbal Vlaanderen, Unia en de Pro League, zegt Beelaart. "Sinds 2009 is de strijd tegen racisme een absolute prioriteit binnen alle geledingen van de voetbalclub. We zijn niet toevallig de club die al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw een kleurrijke spelersgroep heeft. We zullen dit samen met de club ten strengste veroordelen."

Voetbalbond

De Koninklijke Voetbalbond zal voor dit incident echter niets kunnen doen, laat woordvoerder Pierre Cornez weten. "Het gaat hier om reacties op een filmpje op sociale media. Het is dus niet onze bevoegdheid. Als het een filmpje zou zijn van een incident tijdens een sportactiviteit, is het dat wel."

In 2021 lanceerde de bond samen met Voetbal Vlaanderen en ACFF het actieplan "Come together" om racisme, discriminatie en homofobie in het voetbal aan te pakken. Onder dit plan is ook een meldpunt opgericht, waarbij racisme op en rond het veld gemeld kan worden. De zwaarste incidenten moeten langs de nieuwe Nationale Kamer in de strijd tegen discriminatie en racisme (NKDR), een soort disciplinaire voetbalrechtbank.

Melden en aanspreken

Voor haatspraak op sociale media kan je wel bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia terecht. Het raadt iedereen ook aan om altijd melding te maken. "De meldingen laten vaak toe om sterke dossiers op te bouwen van strafbare haatspraak", schrijft Unia in hun jaarverslag

Daarnaast raadt het centrum alle omstaanders aan om niet te zwijgen als ze getuigen zijn van haatreacties. "Haatspraak gedijt het best bij een zwijgende meerderheid", aldus Unia. 

Daarnaast wijst Unia op de verantwoordelijkheid van sociale media om strafbare vormen van haatspraak systematisch op te sporen en te verwijderen. Dat is niet altijd evident. KAA Gent heeft de reacties gerapporteerd, maar TikTok reageerde dat ze niet in strijd waren met de richtlijnen. 

Meest gelezen