Archiefbeeld
BELGA/WAEM

Dendermonde organiseert geen herdenking meer voor Fabeltjesland op 23 januari

De stad Dendermonde gaat voortaan op 23 januari geen herdenking meer organiseren voor het drama in kinderdagverblijf Fabeltjesland in 2009, waarbij 3 doden en 12 zwaargewonden vielen. De betrokken families gaven aan dat ze geen nood meer hebben aan die bijeenkomst. Er zal wel nog worden stilgestaan bij de gebeurtenis op Vier Vrede, een evenement dat Dendermonde elk jaar organiseert op 11 november.

Voor heel veel mensen in Dendermonde zal 23 januari altijd een dag blijven met een bijzondere bijklank. "Een klank van verdriet om de verschrikkelende ellende die in Fabeltjesland werd aangericht in 2009", vertelt burgemeester Piet Buyse (CD&V). Moordenaar Kim De Gelder viel het kinderdagverblijf toen binnen met een mes. Een  verzorgster en 2 baby's kwamen daarbij  om, 12 anderen werden zwaar verwond. "We hebben heel lang een herdenking georganiseerd op 23 januari, maar we hebben besloten dat voortaan niet meer doen", zegt de burgemeester.

In samenspraak met familie

De eerste jaren na het drama, organiseerde de stad een publieke herdenking. "Die herdenkingen waren heel rustig, heel discreet. Er was veel stilte, maar er waren ook heel emotionele momenten", herinnert Buyse zich. "Na 10 jaar hebben we besloten om de herdenking alleen te vieren in besloten kring, met een aantal van de zeer nabij betrokken mensen." 

Door de coronacrisis kon die herdenking in besloten kring 2 jaar op rij niet doorgaan. "Daarna hebben we toch eens even gepolst of er nog nood aan is aan zo'n bijeenkomst. En de meeste mensen hebben gezegd dat het voor hen niet meer hoeft. Ze zullen de dag nooit vergeten, maar een bijzondere samenkomst is voor hen niet meer nodig", weet Buyse. "We willen uiteraard geen geforceerde bijeenkomst organiseren. Vandaar onze beslissing."

Kort herdenkingsmoment op 11 november

Het drama zal wel nog worden herdacht op 11 november tijdens Vier Vrede. Dat is een jaarlijks evenement in Dendermonde naar aanleiding van Wapenstilstand, waar het belang van vrede in de kijker wordt gezet. "We zullen elk jaar tijdens Vier Vrede ook even stilstaan bij die verschrikkelijke dag van zinloos geweld", besluit de burgemeester.

Meest gelezen