James Arthur Photography

Is het nog interessant om te (ver)kopen nu de huizenmarkt afkoelt? En hoe zullen de prijzen nog evolueren? 

De huizenmarkt is aan het afkoelen, maar wat betekent dat nu juist? En welke gevolgen heeft dat op jou? Vastgoedmakelaar Hadisa Suleyman beantwoordt zes vragen.

1. De woningmarkt lijkt af te koelen, wat betekent dat eigenlijk?

"De rente bij de bank is aan het stijgen, waardoor mensen minder koopkracht hebben", legt vastgoedmakelaar Hadisa Suleyman uit. "Als mensen minder koopkracht hebben, kunnen ze die zotte prijzen die de laatste jaren geboden werden, niet meer betalen. Daardoor zullen woningen langer te koop staan en aan minder verkocht worden.

"Je kunt de vastgoedmarkt wel niet over een kam scheren", benadrukt Suleyman. "Voor elk type vastgoed is er een type koper. Je kunt dus niet stellen dat de hele vastgoedmarkt afkoelt. Ik vermoed dat de afkoeling met merkbaarst zal zijn bij woningen die gerenoveerd moeten worden."

BEKIJK - Wat moeten we verstaan onder een afkoeling?

Videospeler inladen...

2. Gaan de gemiddelde woningprijzen nog stijgen of juist dalen?

In 2018 is een stijging van de huizen- en appartementenprijzen ingezet, en hoewel die sindsdien gestaag gaat, zie je ook dat die stijging trager wordt. Volgens Suleyman zal er zich nog een stijging voordoen, maar die zal inderdaad minder zijn dan de voorbije jaren.

"Toch blijf ik erbij dat vastgoedprijzen redelijk stabiel blijven. De laatste jaren zijn gewoon heel extreme prijzen geboden. Het was niet uitzonderlijk dat een woning te koop stond, dat er vijftig gegadigden waren en dat er twintig biedingen binnenkwamen die hoog boven de vraagprijs gingen. Ik denk dat die extremen er nu uit gaan."

BEKIJK - Is het gedaan met die hoge woningprijzen?

Videospeler inladen...

3. Is het interessant om een (tweede) woning te kopen?

Veel mensen zoeken een huis om zelf in te wonen. Anderen kopen dan weer een tweede woning puur als investering, meestal om te verhuren. Kun je daar nog een meerwaarde op creëren en zou het niet interessanter zijn om bijvoorbeeld te investeren in aandelen? 

"Als je vandaag koopt, zul je misschien wel minder meerwaarde creëren, maar ik denk dat vastgoed een heel stabiele investering blijft. Zeker op de lange termijn, zowel om er zelf in te wonen als om te verhuren. "

"Als je op pensioen gaat, en je vastgoed hebt dat volledig is afbetaald, betaal je geen huur of lening meer. Je huurinkomsten zijn dan ook echte inkomsten. Je bent dan bijna zelfvoorzienend. Als je dan je huis verkoopt, heb je nog steeds een mooie som binnen, of je daar nu een meerwaarde op hebt gecreëerd of niet."

BEKIJK - Is het geen risico om vastgoed te kopen?

Videospeler inladen...

4. Is dit het moment om te verkopen?

"Als je op het punt staat om iets anders te kopen, zie ik niet waarom je zou moeten wachten. Niemand heeft een glazen bol. Je kunt dus niet zeggen dat het over vijf jaar interessanter zal zijn om te verkopen."

"Het zou kunnen dat de prijzen nog meer gaan stabiliseren, maar je moet ook je dromen niet uitstellen omdat enkele factoren de markt beïnvloeden."

BEKIJK - Wacht je beter even met verkopen?

Videospeler inladen...

5. Is het nog mogelijk voor jongeren om te kopen?

"Het probleem is niet de afbetalingscapaciteit", zegt Suleyman. "Het probleem is spaargeld, je eigen inbreng dus. Zodra je je op de huurmarkt begeeft, zit je eigenlijk in een vicieuze cirkel. Al het geld dat je aan huur betaalt, kun je niet meer sparen. Dat geld is weg."

"Huren is niet slecht. Dat geeft vrijheid. Maar als je wilt kopen, wil ik toch aanraden om iets kleins te kopen, als je kunt. Zo heb je een investering gedaan. Als je daar dan 5 jaar woont, heb je deel van dat kapitaal afbetaald. Dat kun je gebruiken als eigen inbreng voor je volgende woning."

"De tijd dat wij villa's kochten en daar ons leven lang woonden, is voorbij. Er zijn nu vaak andere stappen die je niet kunt overslaan om ooit een groter huis te kunnen kopen."

BEKIJK - Wat kunnen jongeren doen om een woning te kopen?

Videospeler inladen...

6. Is het beter om te investeren in een energiezuinige nieuwbouwwoning of een woning renoveren die minder energiezuinig is?

"In Vlaanderen is er nu een renovatieplicht. Als je een woning koopt met de laagste EPC-waarde, moet je binnen de vijf jaar die woning renoveren om die waarde te verbeteren."

"In het geval van een nieuwbouwwoning, betaal je 21 procent btw. Behalve als je afbreekt om opnieuw te bouwen. Dan betaal je 6 procent. In ieder geval moet je dat zelf financieren. Dan zit je al met een heel groot deel eigen inbreng."

"Ik ben voor renoveren, omdat je dat in fases kunt doen. Je moet je wel aan die vijf jaar houden bij een slechte EPC-waarde, maar je kunt bijvoorbeeld al je centrale verwarming of ramen vervangen. Zo kun je vaak al iets doen aan de energiezuinigheid. Daarna kun je dan nog in fases aan de esthetische renovaties beginnen."

BEKIJK - Wat renoveer je best als eerste?

Videospeler inladen...

Meest gelezen