ImageGlobe

Afval vliegt in het rond door stormweer: "Waaivuil vermijden is kwestie van gezond verstand en ieders verantwoordelijkheid" 

Het is vaste prik telkens wanneer het hard waait op de vooravond van de afvalophaling: rondvliegende PMD-zakken en vuilnis dat op straat en op het voetpad blijft liggen. Hoe kan je dit vermijden en wie ruimt het op? Het antwoord is in principe simpel: "Het is een kwestie van gezond verstand en de verantwoordelijkheid van ons allemaal." 

Wegwaaiende kranten, rondvliegende blauwe zakken, kartonnen dozen die her en der op straat liggen: telkens wanneer het hard waait, ligt er gegarandeerd vuilnis op plaatsen waar dat niet de bedoeling is, ook vanochtend weer. 

De officiële term voor dit soort afval is waaivuil. "Het is natuurlijk aan de gemeente om straten en pleinen proper te houden en de afvalintercommunales doen hun best, maar het afval is ook afkomstig van de burger", vertelt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "Dat maakt het eenieders verantwoordelijkheid."

Bieke Van Baelen van afvalintercommunale Igean noemt het een kwestie van "gezond verstand". Waaivuil vermijden is in principe niet zo moeilijk. 

Enkele preventieve tips:

  • wanneer je in het weerbericht hoort dat het gaat waaien zou je de reflex kunnen hebben om je PMD-zak nog een week extra bij te houden
  • je kan ervoor kiezen om je afval pas ’s ochtends vroeg buiten te zetten
  • je kan je afval op een beschutte plaats zetten
  • je kan papier en karton goed vastbinden

Toch hebben de lichte PMD-zakken niet veel nodig om een aantal meter door de lucht te vliegen. Afvalcontainers, zoals die al bestaan voor groen- of restafval, zouden wat dat betreft kunnen helpen, benadrukt Debast. "Dat gebeurt ook al. Sommige afvalintercommunales doen dat al zeker voor appartementsgebouwen, maar dat vergt wel een aanpassing op de vuilniswagens die ze komen ophalen."

Waaivuil versus zwerfvuil

In het algemeen schatten gemeenten en hun inwoners de situatie meestal wel goed in, vindt Debast. In veel gemeenten zetten ze ook extra ploegen in wanneer er stormweer aangekondigd wordt. "En er wordt toch ook een beroep gedaan op burgerzin", zegt Van Baelen. "Als dat mogelijk is op een veilige manier, kan je je eigen zak (of de rommel die eruit gevallen zou zijn) opnieuw binnenhalen."  

Belangrijker en hardnekkiger vindt Debast trouwens de problematiek van het zwerfvuil. "Dat wordt veroorzaakt door het gedrag van mensen en door het feit dat er nog te veel eenmalige verpakkingen op de markt zijn. Die zijn eenvoudig mee te nemen, onderweg te consumeren en weg te gooien. Net als de sigarettenpeuken die in onze beken en bermen belanden." 

Gedrag dat de Vlaamse steden en gemeenten veel geld kost: per jaar trekken ze 140 miljoen euro uit om zwerfvuilbeleid te voeren. "Veel te veel geld, dat we veel liever zouden gebruiken voor belangrijkere zaken, zoals kinderopvang of fietspaden", besluit Debast.

Meest gelezen