Nachtclub Fuse gaat dicht, onlinepetitie meteen door duizenden ondertekend

©  Kristof Vadino

De Brusselse nachtclub Fuse sluit de deuren. De geluidsnormen die het Gewest oplegt, maken clubactiviteiten onmogelijk.

Geert Sels

Voor alle duidelijkheid: het is de Fuse zelf die heeft beslist om per direct te sluiten. Voor de dienst Leefmilieu van het Brussels Gewest kon de club openblijven, zolang ze haar geluid onder de 95 decibel hield en om 2 uur ’s nachts sloot.

Voor de discotheek in de Brusselse Marollenwijk komt dat de facto neer op een verbod. Ze had tot nog toe een licentie om tot 8 uur ’s morgens open te blijven. ‘95 decibel is ongeveer het niveau van cafémuziek’, zegt Ziggy Devriendt. Onder zijn artiestennaam Nosedrip zou hij zaterdag een clubavond spelen in de Fuse. ‘Met 95 decibel zou het publiek de muziek overstemmen’, zegt hij.

De Fuse vond dat er in die omstandigheden geen sprake kon zijn van een clubavond. De organisatie is in beroep gegaan tegen de beslissing van de dienst Leefmilieu. Tegen 25 januari wordt een uitspraak verwacht. Tot die tijd houdt de club de deuren dicht.

Het ziet ernaar uit dat gewestminister Alain Maron (Ecolo) een aanslepend probleem heeft laten etteren. Van de tien aanpalende huizen naast de Fuse is er één buur die regelmatig klachten indient. Hij heeft er zich zowat tien jaar geleden gevestigd, toen de club haar naam allang gevestigd had. De administratie Leefmilieu heeft normen opgelegd die niet realistisch zijn.

‘We hebben ons altijd constructief opgesteld tegenover deze buur’, zegt Steven Van Belle, creatief directeur van de Fuse. ‘We hebben isolatiewerken uitgevoerd en hem voorgesteld op clubavonden op onze kosten elders te verblijven. Na een nieuwe klacht hebben we recent opnieuw een akoestisch bureau ingehuurd. Nadien berekenden architecten dat we voor honderdduizenden euro werken zouden moeten doen en dat het dan nog niet zeker was dat we binnen de geluidsnormen zouden blijven.’

Want de Fuse gaat boven de normen. ‘Wettelijk mag een huis niet meer dan 6 decibel overlast veroorzaken’, zegt Van Belle. ‘Wij gaan daar licht over. Voor scholen, luide honden of vlieghavens worden soms afwijkingen toegestaan. Die vragen wij ook. De sluiting is disproportioneel: één buur tegenover honderden mensen die plezier maken. Dit is een gevaarlijk precedent voor cultuur in de stad.’

Voor gewestminister Pascal Smet (Vooruit) is er geen twijfel dat de Fuse moet open blijven. ‘Brussel heeft een nachtleven nodig en de Fuse is een iconische plek. Er moet dringend aan een oplossing gewerkt worden.’

Intussen is een onlinepetitie gestart ten voordele van de Fuse. In geen tijd hadden al 3.500 mensen die gisteravond ondertekend.