© Maxar

Satellietbeelden tonen ravage in Oost-Oekraïense Soledar

Op nieuwe satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar is te zien hoe zwaar de verwoesting is in de Oost-Oekraïense stad Soledar. Al maanden wordt er zwaar gevochten in de regio omdat de overwinning op Soledar voor de Russen zou kunnen helpen in de strijd in Bachmoet.

lto
Bron: BBC

©  AFP

LEES OOK. Stoelendans om machtsbalans te herwinnen: Poetin grijpt in met verregaande herschikkingen in Russische legertop

Verwoeste gebouwen en bomkraters die het landschap hertekend hebben. De schade door de zware gevechten in Soledar is enorm. Dat tonen ook de nieuwste satellietbeelden van Maxar. Oekraïne blijft de stad verdedigen maar intussen beweert de Russische huurlingengroep Wagner de stad volledig in handen te hebben. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie wordt er echter nog steeds zwaar gevochten en zijn de troepen er nog steeds “ niet in geslaagd de Oekraïense verdediging te doorbreken.”

De overwinning op Soledar zou volgens sommige analisten voornamelijk symbolisch zijn voor de Russen. Maar het zou de Russen ook kunnen helpen bij de gevechten in Bachmoet dat zo’n 10 kilometer verder ligt. Soledar zou namelijk een veilige artilleriepositie zijn van waaruit Bachmoet bereikbaar is. De diepe zoutmijn van Soledar zou ook gebruikt kunnen worden om troepen te stationeren en materieel op te slaan en het kan ook dienen als bescherming tegen Oekraïense raketten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER