Zelfs de burgemeester is verbaasd: in dit dorp zijn de appartementen plots duurder dan in Knokke-Heist

Leuven blijft de duurste centrumstad.© hsb

Leuven-Hageland -

Nergens betaalde je in 2022 gemiddeld meer voor een appartement dan in Boutersem. Dat blijkt uit cijfers van notaris.be, de woonbarometer. Boutersem brengt daarmee een einde aan de jarenlange heerschappij van Knokke-Heist. “Dat moet wel een statistische scheeftrekking zijn”, zegt burgemeester Chris Vervliet (CD&V) verbaasd.

Hannelore Smitz

588.000 euro. Dat is wat er gemiddeld werd neergeteld voor een appartement in de gemeente Boutersem tijdens het afgelopen jaar. Ter vergelijking: dat is net geen 200.000 euro méér dan in Keerbergen, de tweede duurste in Oost-Brabant. Of op Vlaams niveau zo’n 30.000 euro meer dan in Knokke-Heist, dat de ranking jarenlang aanvoerde.

Bij zowel inwoners als gemeentebestuur heerste donderdag na de bekendmaking van de cijfers verbazing. Niet abnormaal, want het is niet dat er in Boutersem überhaupt veel appartementen te vinden zijn. Volgens de statistieken werden er zelfs te weinig verkocht om een vergelijking te maken tegenover de voorgaande jaren. Nog vreemder is het cijfer als je het naast het gemiddelde bedrag voor een woning in Boutersem legt: 341.180 euro.

Nieuwbouw

“We zijn een mooie gemeente met veel groen in de buurt, een goede mobiliteitsontsluiting door de opstapplaats van de trein en er zijn lagere scholen in de buurt, maar dat de prijzen daarom hoger liggen dan in Knokke-Heist? Boutersem is een gemeente met veeleer open bebouwing. De appartementen die op de markt komen, zijn dus grotendeels nieuwbouw en voldoen aan scherpe energievereisten. De prijzen kunnen dan ook wat hoger liggen. Maar hier vermoed ik toch dat het gaat om een statistische scheeftrekkingen”, aldus burgemeester Vervliet.

LEES OOK. KAART. Bekijk hier hoeveel een woning kost in jouw gemeente

“In een kleine gemeente kunnen de cijfers snel vertekend worden doordat ze op slechts enkele gevallen gebaseerd zijn. Bovendien vermoedden we eerder al dat er mogelijk fouten zitten in de categorisering van nieuwbouwwoningen. Mogelijk zijn een aantal gewone woningen verkeerd als appartement ingedeeld”, besluit Vervliet.

Duurste centrumstad

Leuven blijft de duurste centrumstad van het land. Je betaalde er in 2022 iets meer dan 442.000 euro voor een huis, en zo’n 309.000 euro voor een appartement. Dat is opnieuw een stijging van ongeveer 7 procent tegenover het jaar voordien. De duurste gemeente van de regio is Tervuren. Gemiddeld betaal je daar momenteel iets meer dan 632.000 euro voor een huis. De goedkoopste woning die er in Tervuren momenteel te koop staat op een immosite, is met zijn vraagprijs van 150.000 nochtans niet zo heel verschillend van een van de goedkoopste woningen in Tienen, waar je de goedkoopste huizen uit de regio vindt. Al is de bewoonbare oppervlakte er dan wel maar de helft van het huis in Tienen, en heb je maar één slaapkamer tegenover drie.