Dimitri Berlanger

Steenokkerzeel lanceert opvallende sensibiliseringsactie voor fietsers: "Enkel dieven dragen geen fluo"

De gemeente Steenokkerzeel wil dat fietsers zichtbaarder worden in het verkeer en lanceert daarom een opvallende sensibiliseringscampagne. Op heel wat plaatsen in de gemeente staan er grote, fluorescerende banners met slogans als "Enkel dieven dragen geen fluo!" en "Uw licht of uw leven!".

Het gemeentebestuur liet vlak voor de kerstvakantie een onderzoek uitvoeren naar fietsverlichting bij jongeren. Eén op vier bleek niet in orde te zijn. Veel te veel vindt de schepen van Mobiliteit, Wim Mombaerts (Klaver/N-VA). "We hebben gemerkt dat nog te weinig kinderen en jongeren fluo dragen op de fiets of hun fietsverlichting aanzetten. Maar natuurlijk willen we met de campagne álle fietsers bereiken. Zeker in deze donkere dagen is dit enorm belangrijk", klinkt het.

Fluohesje verplichten

De banners worden geplaatst op invalswegen en verschillende drukke plaatsen in Steenokkerzeel. Mombaerts beseft dat sommige slogans hard kunnen overkomen. "Het is natuurlijk ludiek bedoeld en een manier om het probleem bespreekbaar te maken. Er moet over de actie gepraat worden, dat is de bedoeling. Iedereen moet weten dat je beter fluo draagt als je je met de fiets verplaatst." Cijfers over het aantal ongevallen met fietsers in de gemeente heeft de schepen niet. "Maar het is natuurlijk de bedoeling dat we preventief ingrijpen."

Fietsverlichting is wettelijk verplicht, maar fluo hesjes dragen is dat niet. Dat moet dringend veranderen als je het aan burgemeester Kurt Ryon (Klaver/N-VA) vraagt. "Ik ga de nationale partijen aanschrijven en vragen of ze een wetsvoorstel willen indienen om de fluovest verplicht te maken. In de auto moet je ze verplicht bij hebben, maar als fietser of voetganger niet. Dat slaat nergens op.”

Meest gelezen