Professor Peter Jan Jones bezocht al de bestaande ijzerertsmijn van Kiruna.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Peter Jan Jones bezocht al de bestaande ijzerertsmijn van Kiruna. © Bloommberg / RV

Wat kan de historische ontdekking van 1 miljoen ton zeldzame aardmetalen voor ons betekenen?

In het Zweedse Lapland is de grootste hoeveelheid zeldzame aardmetalen van Europa ontdekt, 1 miljoen ton om precies te zijn. Is dit dan de gamechanger voor Europa? Kan het ons eindelijk onafhankelijk maken van China? En worden smartphones en elektrische wagens hierdoor goedkoper? Peter Tom Jones, expert Duurzame Metalen, legt uit: “De vondst zou de hele wereld zo’n vier jaar lang kunnen voorzien van zeldzame aardmetalen.”

28 reacties

  • wim CLAES

    1 jaar geleden
    Een miljoen ton. Concentratie? 2% ? Das dan 980000 ton afval.en dat om het milieu te redden. Ik zie er de humor niet van in.
  • Jan van Heijst

    1 jaar geleden
    Zeldzame metalen die nodig zijn om batterijen te produceren maar opgegraven zullen worden door zware machines op diesel, de hypocrisie van de groene waanzin. Beter inzetten op waterstof, maar eerst gaat de auto industrie veel poen scheppen met hun elektrische wagens en dan overschakelen op waterstof. De groene leugen hé
  • Linda Heintjens

    1 jaar geleden
    Het gaat juist om geld, hoeveel drogredenen ze ook opnoemen!
  • Krikke Feyaerts

    1 jaar geleden
    Hey das toevallig , weer een reden te meer om ons allemaal in zo'n 'milieuvriendelijk' autotje te dwingen
  • Raymond Pauwels

    1 jaar geleden
    Dus een stuk Lapland de vernieling in helpen (pech voor de locals) om 'milieuvriendelijke' auto's te gaan maken. Euhhh, ik mis iets in de logica precies. En... Aan welke prijs gaan ze dat dan verkopen? Doet mij denken aan Noors aardgas,aan 'marktprijs' weliswaar.