©  EPA-EFE

Geheime documenten gevonden in garage en privékantoor van Biden: speciaal aanklager moet zaak onderzoeken

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland heeft een speciale aanklager aangesteld om

het onderzoek naar Joe Biden’s mogelijk misbruik van geheime documenten over te nemen. Dat kondigde hij donderdag aan tijdens een persconferentie.

sodb

LEES OOK. Ook in garage van Joe Biden geheime documenten teruggevonden

Nadat er dinsdag geheime documenten van Amerikaans president Joe Biden werden aangetroffen in een privékantoor in Washington, zijn er nu ook documenten gevonden in de garage van zijn woning in Wilmington. Dat liet het Witte Huis donderdag weten. De documenten dateren van zijn periode als vice-president onder Barack Obama.

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland heeft daarom Robert Hur, een speciale aanklager, aangesteld om de documenten te onderzoeken. “Deze benoeming onderstreept voor het publiek de inzet van het departement voor zowel onafhankelijkheid als verantwoordingsplicht in bijzonder gevoelige zaken, en voor het nemen van beslissingen die onbetwistbaar alleen door de feiten en de wet worden geleid”, aldus Garland.

Zelf aangegeven

Ook opvallend: het Witte Huis liet op 4 november al aan de National Archives Office weten dat er geheime documenten gevonden waren, vier dagen voor de start van de tussentijdse verkiezingen. De National Archives Office bewaart alle Amerikaanse overheidsdocumenten om zo te vermijden dat ze elders opduiken.

Garland liet wel weten dat het Witte Huis zelf het bestaan van de documenten bekendgemaakt heeft en er geen inval geweest is door de FBI, wat wel het geval was bij voormalig president Donald Trump. Het onderzoek van de speciale aanklager, samen met het agressieve nieuwe Republikeinse Huis van Afgevaardigden, betekent dat de komende twee jaar voor Biden nog moeilijker zullen worden.

Minister van Justitie Merrick Garland  ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER