Biljartclub Den Engel, met voorzitter Jelle Cleymans en ploegmascotte, negenvoudig wereldkampioen Ludo Dielis. © Joris Herregods 

Biljartclub Den Engel met voorzitter Jelle Cleymans houdt eerste nieuwjaarsreceptie: “Tournée générale als we kampioen spelen”

Antwerpen -

De leden van Biljartclub Den Engel verzamelden donderdagavond in hun hoofdkwartier: café Den Engel op de Grote Markt in Antwerpen. Voorzitter Jelle Cleymans is trots op zijn ploeg die in de rangschikking op de eerste plaats staat in het vrijspel en tweede in het bandstoten, in hun afdeling. Met negenvoudig wereldkampioen Ludo Dielis als mascotte, hebben Jelle en co dan ook een geheim wapen in huis. “Als we kampioen spelen, geeft de voorzitter een tournée générale”, zegt Cleymans.

Jan Stassijns

Zo gezellig als het is in café Den Engel op de Grote Markt, zo aangenaam gaat het er ook aan toe in het zaaltje boven het café. Daar bevindt zich het hoofdkwartier van Biljartclub Den Engel, die in 2019 onder impuls van acteur en zanger Jelle Cleymans het levenslicht zag.

Donderdagavond kwamen de leden van de club samen voor de eerste nieuwjaarsreceptie van de club sinds de start. “Een uit de hand gelopen weddenschap”, blikt Linda Van Heymbeeck, cafébazin van Den Engel, er op terug. Toen Jelle te gast was in Gert Late Night, hebben we bij wijze van verrassing hier een biljarttafel in het café geplaatst. Hij werd uitgedaagd door een jonge kampioen en ik zie nog voor de grap: als je wint, koop ik een biljarttafel aan. En hij won toch ook, zeker.” (lacht)

“Straffe gast”

“Die jonge knaap was nochtans ne straffe gast”, pikt biljartlegende Ludo Dielis in, negenvoudig wereldkampioen en de leermeester van Jelle Cleymans. “Op honderd wedstrijden zou Jelle er 99 verloren hebben, maar het moet onder de druk van de camera’s zijn geweest, dat de jonge kampioen de overwinning aan Jelle moest laten.”

Cleymans zelf is als sinds jongs af aan gefascineerd door de sport. “Mijn grootmoeder had een café in Puurs waar een biljarttafel stond”, zegt Jelle. “Ik was te klein om te spelen, maar toen die tafel later bij mijn vader is terechtgekomen, heb ik het spel geleerd. Een achttal jaar geleden ben ik competitie beginnen spelen, met Ludo Dielis als mijn leermeester. Samen kwam dan ook snel het idee om een eigen biljartclub op te starten.”

“Wist je dat wij de enige biljartclub zijn in de Antwerpse binnenstad die wedstrijden speelt in de Belgische Biljartbond?”, gaat Jelle verder. “Vroeger was dat wel anders.”

Ook Linda Van Heymbeeck, cafébazin van Den Engel, waagt een poging op de biljart. © Joris Herregods 

Tournée générale

Intussen telt BC Den Engel een twintigtal leden, die zowel competitief als recreatief spelen. “En er komen nog altijd leden bij”, zegt Cleymans. “Ik ben heel blij dat we eindelijk eens met iedereen kunnen samenkomen op de eerste nieuwjaarsreceptie van de club. Door corona is dat de voorbije jaren nooit gelukt.”

En zoals dat bij een echte nieuwjaarsreceptie gaat, neemt ook hier de voorzitter het woord voor een nieuwjaarsspeech. Na enkele dankwoorden voor het bestuur en mascotte Ludo Dielis, maakt Cleymans ook een belofte. “We staan in onze afdeling eerste in ‘vrij spel’ en tweede in het bandstoten. Als we kampioen spelen, geeft de voorzitter een tournée générale.”

Mijn gedacht. Dat 2023 dan maar het jaar van BC Den Engel wordt.

De voorzitter Jelle Cleymans tijdens zijn nieuwjaarsspeech: “Als we kampioen spelen, geeft ik een tournée générale.” ©  Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER