“Als Limburg erin slaagt om tot de meest inclusieve gemeenschap uit te groeien, neemt ons soortelijk gewicht toe”

De eigenzinnige kijk van columnist Noël Slangen op de actualiteit.

Noël Slangen

Te dik, te dun, te oud, te jong, te druk, te verlegen, te bruin, te wit, te Limburgs, te niet-Limburgs, te rijk, te arm, te snel, te traag… er is nog veel werk voor we kunnen spreken van een inclusieve samenleving waar iedereen er in alle omstandigheden bij hoort. KRC Genk, de beroemdste voetbalploeg van onze provincie, en ooit van heel Vlaanderen, heeft in het verleden al goed haar best gedaan om ervoor te zorgen dat wie succesvol en welvarend is, zich niet uitgesloten hoeft te voelen. Business seats blijken een uitstekende remedie om hen vertroosting te bieden, maar zij zorgen ook voor centen. Zo blijft KRC Genk gespaard van zotte miljonairs – binnenlands of exotisch – die hun dikke bundels bankbiljetten verwarren met een uitzonderlijke kennis van het voetbalspel.

Bij KRC Genk klopt het hart echter minstens zo heftig voor de minder gefortuneerde provinciegenoten. Zo presenteerde de club onlangs een noviteit waar we fier mee kunnen uitpakken op bezoek buiten Limburg, wanneer men weer maar eens over de wolf begint. KRC Genk lanceerde namelijk laatst een prikkelarme tribune, waar 31 kinderen en jongeren met autisme of hoogsensitiviteit naar de wedstrijd kunnen kijken. Algemeen directeur Erik Gerits pikte het idee op bij Manchester City en Arsenal. Het is niet de eerste keer dat Genk toont dat zij een ploeg is voor iedere supporter. Zo zijn er een vijftigtal plaatsen van waaruit mensen de wedstrijd kunnen volgen in een rolstoel. De ploeg organiseert dit samen met de vereniging ‘Blue Army on Wheels’. Bij uitwedstrijden voorzien zij ook aangepaste bussen met een lift, zodat supporters in een rolstoel ook elders hun favoriete ploeg kunnen toejuichen. Sinds 2012 heeft de club bovendien aangepaste wedstrijdverslaggeving voor blinden en slechtzienden, die via een hoofdtelefoon de wedstrijdambiance kunnen ervaren.

Limburg telt slechts een goede 880.000 inwoners en het ontbreekt haar aan grote steden. Meer dan 500 steden in de wereld tellen meer inwoners. Als wij erin slagen om tot de meest inclusieve gemeenschap uit te groeien, neemt ons soortelijk gewicht echter toe. Om dat te realiseren, moet er nog veel werk verzet worden. Dat kan enkel als iedere Limburgse toonaangevende organisatie, bedrijf of instelling zijn deel doet. Wie niet voorbij zijn kernactiviteit kijkt, ontkent de realiteit dat een bedrijf of organisatie leeft en floreert bij de gratie van haar omgeving en de mensen die haar omgeven. Zelfs wie niet kan terugvallen op supporters als barometer, zou dat mogen beseffen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer