DHA

Na online haat tegen AA Gent-jeugdspelers: "Beseffen ze niet dat ze een deeltje van die kinderen kapotmaken"

Catherine Van de Heyning, expert online haatspraak (UAntwerpen), maakt zich zorgen over de racistische reacties waar voetbalclub KAA Gent mee geconfronteerd wordt. Dat vertelt ze in "VRT NWS laat". Een nieuw fenomeen is het volgens haar niet, "maar deze intensiteit van haat over zeer jonge kinderen, het is toch weer een grens waar men over gaat."

Voetbalploeg KAA Gent plaatste een video online met spelertjes van de U9-ploeg, maar moest al snel reacties verwijderen. Een verzamelbak van racistische uitspraken was het geworden, met meer dan 200 haatdragende reacties. 

Maar wat gaat er om in het brein van iemand die zulke berichten post? Volgens Van de Heyning ligt racisme zeker aan de basis. "Zeker bij de degene die de eerste reactie post. Hij of zij voelt zich waarschijnlijk niet gevonden in de maatschappij, voelt zich boos of eenzaam en wil zich afzetten tegen wat hij of zij ziet."

In de fysieke wereld zouden ze deze uitspraken waarschijnlijk nooit doen

Catherine Van de Heyning, expert online haatspraak

Bij de 200 reacties die volgen is er waarschijnlijk een andere oorzaak, legt Van de Heyning uit. "Het gaat zeker niet alleen over racisme. We weten dat veel mensen het ook gewoon doen voor het entertainment, uit verveling, door groepsdruk.. Er zijn veel andere elementen. Veel mensen zijn ook verbaasd wanneer ze met hun gedrag geconfronteerd worden, dan geven ze aan dat ze niet de bedoeling hadden om te kwetsen."

Maar ook de anonimiteit van het internet speelt een rol volgens Van de Heyning. "Er is een soort ontkoppeling tussen online en offline. In de fysieke wereld zouden deze mensen met dezelfde boodschap niet naar die kinderen gaan. Maar achter dat computerscherm voelen ze veilig."

Intussen is reageren op de video niet meer mogelijk, maar KAA Gent laat het filmpje wel online staan. De perfecte reactie, volgens Van de Heyning. "In gesprek gaan heeft op dat moment sowieso geen zin. Het filmpje laten staan is een statement, en het is ook fijn als bevestiging naar die jonge spelers toe."

En die bevestiging, dat is belangrijk. Want de impact is groot, beaamt Van de Heyning. "Zeker bij jonge kinderen of jongeren die hun plek nog zoeken in de maatschappij. Het tast hun identiteit aan. Dus het is belangrijk dat de club en hun ouders hen gaan omringen, en gaan bevestigen dat ze erbij horen. Maar vaak is er wel al schade aangericht. Ik weet niet of wie zo’n dingen schrijft beseft dat ze een deeltje van die jonge kinderen kapotmaken."

BEKIJK - Algemeen coördinator Wim Beelaert legt uit welke stappen KAA Gent wil nemen:

Videospeler inladen...

KAA Gent laat het er alleszins niet bij, en dient ook klacht in. En dat is eerder uitzonderlijk, volgens Van de Heyning. "Er is veel online haatspraak maar die stap naar de politie blijkt nog een heel grote stap te zijn. Er worden heel weinig klachten neergelegd." En sowieso is de kans op succes eerder klein. "De belangrijkste drempel om het tot een rechtszaak te laten komen is het identificeren van die mensen. Maar wie heel actief is online zal zich vaak goed afschermen. Dus het is moeilijk om te achterhalen wie achter die profielen schuilgaat."

Wanneer de daders wel worden gevonden, is een gevangenisstraf niet altijd het directe gevolg. "Soms is dat de juiste weg, maar heel vaak wordt er gekozen voor alternatieven als bemiddeling, of voor een opleiding die nieuwe inzichten kan geven. Het Openbaar Ministerie investeert hard in die alternatieven, omdat het mensen vooral wil doen nadenken."

BEKIJK - Het volledige gesprek met Catherine Van de Heyning in VRT NWS laat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen