PRE

Brussels minister Maron: "Staatssecretaris De Moor lijkt weinig kennis te hebben van last die regering aan Brussel oplegt’"

Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo), die ook bevoegd is voor daklozenopvang, roert zich in het debat rond de heikele situatie in het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek waar bijna 1000 mensen al maandenlang in erbarmelijke omstandigheden leven. “De Paleizenstraat is een duidelijke illustratie van de asielcrisis, waarvan Brussel een groot deel van de gevolgen draagt.”

In een reactie aan BRUZZ verwijt de Brusselse minister, bij monde van zijn woordvoerder, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) dat de federale overheid “weinig kennis lijkt te hebben van de reële en aanzienlijke last die ze al jaren aan Brussel oplegt”.

“Met name de last voor alle opvangstructuren voor daklozen die via de bevoegdheden van minister Maron worden gefinancierd, maar ook voor de OCMW’s en de gemeenten”, klinkt het.

Kraakpand Schaarbeek

De Moor roept in een poging om een uitweg te vinden uit de impasse in het kraakpand in de Paleizenstraat al langer ook de bevoegde Brusselse ministers op om hun verantwoordelijkheid te nemen omdat er niet alleen asielzoekers met een lopende procedure, maar er ook onder meer dakloze mensen in het gebouw in Schaarbeek verblijven.

De eerste groep valt onder de verantwoordelijkheid van het federale niveau, de tweede onder die van het Brussels Gewest.

Door de stroeve identificatie is het echter onduidelijk hoeveel asielzoekers, aan wie Fedasil verplicht opvang zou moeten voorzien, er net in het pand leven en wat nu het aandeel dakloze mensen is dat niet in het opvangnetwerk terechtkan.

Volgens Maron gaat het vooral om asielzoekers. Daarin wordt hij ook gesteund door hulporganisaties.

Fedasil is onvoldoende in staat om asielzoekers te integreren 

Kabinet Brussels minister Maron (Ecolo)

“Wat het kraakpand in de Paleizenstraat betreft, worden we geconfronteerd met een opvangcrisis die verband houdt met het feit dat Fedasil onvoldoende in staat is om asielzoekers te integreren”, aldus de woordvoerder van Maron.

“De Paleizenstraat is dus een duidelijke illustratie van de asielcrisis, waarvan Brussel een groot deel van de gevolgen draagt.”

Opvangplaatsen Brussel

Maar de inspanningen die Brussel levert zijn al niet min, klinkt het. Brussel telt immers bijna 4000 opvangplaatsen voor kwetsbare mensen zonder huisvesting, geeft het kabinet van Maron aan.

“En 70 procent van de Brusselse opvangcapaciteit voor daklozen wordt bezet door asielzoekers of mensen zonder wettig verblijf, aangezien die opvang gebaseerd is op de kwetsbaarheid van de mensen en niet op hun statuut. Dat veroorzaakt een verzadiging van onze centra.”

Maron merkt ook op dat het budget voor bijstand aan daklozen sinds 2020 met meer dan een kwart is verhoogd.

“Alle betrokken actoren werken nu samen aan oplossingen en ondersteunen zo de federale overheid in haar taken. Het gaat er niet om de bal terug te kaatsen, maar om menswaardige humanitaire oplossingen te zoeken voor zoveel mogelijk mensen”, klinkt het nog.

Meest gelezen