Thunberg (midden) en enkele andere klimaatactivisten in Lützerath.

Ontruiming Duits "bruinkooldorp" bijna afgerond, activisten krijgen steun van Greta Thunberg

De Duitse politie heeft naar eigen zeggen de ontruiming van het bezette "bruinkooldorp" Lützerath, niet ver van de Belgische grens, bijna afgerond. De activisten kregen vanmiddag steun van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Morgen is er nog een betoging gepland in en rond het dorpje. Daarbij worden tussen de 10.000 en 20.000 mensen verwacht. 

Lützerath wordt ondanks hevig verzet van klimaatactivisten afgebroken om bruinkool te winnen. Duitsland is op zoek naar nieuwe energiebronnen met het oog op de uitfasering van kernenergie en de leveringsstop van Russisch aardgas, maar volgens de bezetters leidt dit tot "verdere onaanvaardbare opwarming van de aarde".

Woensdag begon de politie met de vreedzame ontruiming van het dorp, maar die verloopt al van bij het begin moeizaam omdat de betogers zich verschanst hebben in boomhutten en schuren. 

AFP or licensors

Meeste actievoerders geëvacueerd

"De evacuatie van de bovengrondse infrastructuur is grontendeels afgerond", zei Dirk Weinspach, politiecommissaris in Aken, gisterenavond in de Duitse pers. "Alle huizen zijn ontruimd, op één na. De weide is leeg, en een groot deel van de boomhutten is ook verwijderd." 

In dat laatste huis, maar ook op het dak en in de laatste boomhutten in het dorp bevonden zich vannacht nog activisten. Journalisten stelden ter plaatse wel vast dat donderdag al werd begonnen met het vellen van bomen, weghalen van struiken en slopen van hutten in het dorp.

"Vannacht was het hier rustig, maar nu het opnieuw licht wordt, hervat men de evacuatie", zegt Hazel, een van de actievoerders die nog steeds in een boomhut zit in Lützerath, aan VRT NWS. "We hebben ons goed voorbereid en we hebben genoeg eten bij, dus voorlopig houden we het hier goed vol", aldus Hazel.

Boomhutten en schuren worden afgebroken.

Tunnels

Tijdens de ontruiming gisterenavond werden ook tunnels ontdekt. "In zeker één ervan zitten mensen verstopt", aldus Weinspach. "Het zal belangrijk zijn heel voorzichtig te werk te gaan en geen risico's te nemen. We weten niet hoe stabiel deze structuren zijn. We weten ook niet hoe de luchttoevoer daar is."

Vannacht was het voor de politie onmogelijk om dichter bij de actievoerders te komen. Speciale hulpdiensten van de Technische Hilfswerk (THW) onderzoeken hoe de evacuatie op veilige wijze kan worden uitgevoerd. 

Hulpverleners van THW onderzoeken de ingang van een tunnel in Lützerath.

Vanmiddag bracht de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg een bezoek aan Lützerath. Morgen loopt ze mee met een demonstratie rond Lützerath. Daarbij worden tussen de 10.000 en 20.000 mensen verwacht. De betogers vertrekken om 12 uur uit het dorpje Keyenberg en lopen dan zo'n 5 kilometer naar Lützerath, waar in een weiland buiten het dorp een podium is opgebouwd. Daar worden vanaf 13.30 uur toespraken gehouden.

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg bezoekt Lützerath.
ANP / REMKO DE WAAL

Meest gelezen