Hoe geraak je makkelijker aan 300 gram groenten per dag? Sandra Bekkari deelt 6 tips
Dag 5Iedereen weet dat 300 gram groenten per dag de aanbevolen hoeveelheid is, maar toch geraakt de gemiddelde Belg niet eens aan de helft. “Meer groenten eten is nochtans de belangrijkste stap in een gezonder eetpatroon”, vertelt HLN-chef Sandra Bekkari in dag 5 van de ‘Start Gezond’-challenge. Met 6 tips en 3 recepten helpt ze jou richting een lekker bord vol groenten.
1. Hoeveel groenten moet je per dag eten?
“We streven elke dag naar minstens 300 gram groenten. Dat is op zich niet zo veel, maar toch haalt de gemiddelde Belg de helft niet eens. Mijn tip? Spreid je groenteporties mooi over de dag. Eet ook bij je lunch al een flinke portie groenten, knabbel tussendoor wat rauwkost, drink een kop groentesoep tijdens het koken en kies voor een groenterijk avondmaal. Dan kom je vlotjes aan die 300 gram.”
2. Hoe ziet je bord eruit?
“Groenten zijn vandaag niet langer de garnituur, maar spelen de hoofdrol in je gerechten. In de Sana-methode is je bord minstens voor de helft gevuld met groenten. Een kwart van jouw Sana-bord is voorzien voor vezelrijke zetmeelproducten zoals aardappelen (in de schil), volkorenpasta, zilvervliesrijst of quinoa. Het andere kwartje vul je aan met een gezonde eiwitbron zoals vlees of vis. Of kies wat vaker voor een plantaardig alternatief zoals peulvruchten. En nog een tip: als je een minder actieve dag of een zittend beroep hebt, dan heb je minder koolhydraten nodig dan iemand die vrij actief is. Stem de hoeveelheid koolhydraten in je bord af op je fysieke activiteit.”
Door je bord bij de lunch en het avondmaal met meer dan de helft groenten te vullen, lever je je lichaam veel meer waardevolle voedingsstoffen aan.
3. Betekent meer groenten automatisch minder calorieën?
“Ons lichaam werkt volgens een energiebalans. Die is heel simpel: neem je meer calorieën op dan dat je er verbrandt, dan kom je bij. Verbrand je meer calorieën dan je opneemt, dan val je af. En toch hoef je in mijn keuken helemaal geen calorieën te gaan tellen. Waarom niet? Simpel: omdat je zo veel groenten eet. Van alle voedingsmiddelen bevatten groenten het allermeeste vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Daarnaast bevatten ze ook het minste aantal calorieën. Vul jij je bord bij de lunch en het avondmaal al voor meer dan de helft met groenten, dan eet je sowieso een pak minder calorieën. En vooral: je levert je lichaam veel meer waardevolle voedingsstoffen aan.”
4. Ik lust niet graag groenten, hoe pak ik dat aan?
“Het is belangrijk dat je niet alleen genoeg groenten eet, maar ook voldoende geniét van je maaltijd. Maak er geen streng en sober strafkamp van. Is er een groentesoort die je echt niet lust, zet dan een andere op het menu. En smakeloos platgekookte broccoliroosjes? Die eet je ongetwijfeld met lange tanden. Maar wat dacht je van kleurrijke ovenschotels, gezellige stoofpotjes, knapperige groentefrietjes of een lekkere, groenterijke stoemp? Ik beloof je dat groenten echt onweerstaanbaar lekker kunnen zijn.”
5. Verstop groenten in de saus
“Wist je dat je groenten ook heel onopvallend kan verwerken in sauzen? Zo zit in mijn bloemkoolbechamel een volledige bloemkool verstopt. En dan bedoel ik: écht verstopt. Want als je het niet weet, heb je niets in de gaten. De groenterijke saus is zelfs zo subtiel van smaak, dat ze ondertussen in heel wat huishoudens de klassieke Vlaamse bechamelsaus van de troon wist te stoten.”
6. Stoemp met meer groenten dan aardappelen
“Geen enkel voedingsmiddel is verboden. Eet dus gerust aardappelen, volkoren pasta of andere complexe koolhydraten zoals volkoren brood, quinoa of zilvervliesrijst. Hou vooral rekening met je fysieke activiteit (minder beweging = minder koolhydraten). Ook in je stoemp krijgen groenten de hoofdrol: vul één derde aardappelen aan met twee derde groenten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
Hobbytuiniers houden hun moestuinen de komende weken maar beter goed in de gaten. Zodra de bodem begint op te warmen, het ’s nachts niet te hard afkoelt en het nu en dan blijft regenen, duiken slakken in groten getale op. Slakkenplagen zijn immers een typisch lentefenomeen. Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je het beste omgaat met slakken in de tuin. -
PREMIUM
10 kaaskroketten uit de diepvries getest: Luc Bellings telt 6 miskopen en geeft één 9/10. “Een korst zo hard als beton”