©  RR

Voortvluchtige drugsbaas Omar G. vrijgesproken in Sky ECC-dossier

De rechtbank in Antwerpen heeft de voortvluchtige drugscrimineel Omar ‘Patje Haemers’ G. vrijgesproken van de smokkel van 719 kilo cocaïne. Het parket had vorige zomer zes jaar cel geëist.

Sam Reyntjens

Omar G. (33) is een van de naar Dubai gevluchte drugscriminelen uit Antwerpen die hoog op het verlanglijstje van de Belgische overheid staat. De voormalige kickbokser begon als dealer met de bijnaam ‘Patje Haemers’, maar had al snel in de gaten dat het snelle, grote geld in de Antwerpse haven te verdienen was en begon zich toe te leggen op het faciliteren van uithalingen van partijen coke. Na een veroordeling tot vijf jaar cel volgde hij het voorbeeld van talloze Antwerpse drugstrafikanten.

In juni vorderde het parket zes jaar cel tegen de Antwerpenaar, hij werd gezien als de opdrachtgever voor een uithaling van 719 kilo cocaïne op kaai 1742 in de haven van Antwerpen. Daarvoor baseerde het parket zich op berichten uit Sky ECC.

De advocaten van G., Sam Vlaminck en Sven Mary, haalden tijdens hun pleidooi aan dat hun cliënt niet de man was die schuilging achter de Sky ECC-gebruikersnaam die het parket hem toedichtte. Het parket zegt dat het in de loop van het proces de vordering heeft aangepast en de vrijspraak heeft gevraagd voor G.

Hoe dan ook werd G. vrijgesproken, er was volgens de rechters te veel twijfel over de identificatie. Zijn medebeklaagden werden wel veroordeeld. Roberto Y.C. (34) kreeg zes jaar cel en een boete van 40.000 euro, de havenbediende Samy O. (30) werd veroordeeld tot vier jaar cel met uitstel.

Zijn advocaat had gepleit dat O. toevallig aan de slag was gegaan bij terminaluitbater PSA en vrijwel onmiddellijk benaderd werd door drugscriminelen die hem wilden inschakelen. Uiteindelijk plooide hij en speelde hij via Sky ECC posities en nummers van containers, aankomsttijden van schepen en lijsten van straddler-chauffeurs door. Ook waarschuwde hij als een container was geselecteerd voor douanecontrole. De rechtbank ziet voor hem nog een kans op verbetering en gaf hem daarom een straf met uitstel.

Tegen Omar G. loopt nog een tweede drugsproces, daarin eiste het parket 14 jaar cel en bracht het meer bewijs aan om G. te identificeren als gebruiker van Sky ECC. Op 27 januari volgt het vonnis in die zaak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen