Waarom drinken we altijd fruitsap op recepties? 5 cateraars aan het woord:“En dat terwijl het een aanslag op je maag is”
Als je deze week een nieuwjaarsreceptie op de planning hebt staan, is de kans groot dat ze je op de receptie cava, champagne of fruitsap aanbieden. Maar waarom is fruitsap altijd de enige non-alcoholische variant? En zijn er écht geen andere alternatieven? Onze journalist vroeg het aan cateringbedrijven over het hele land en ging op zoek naar de ideale tegenhanger.
De zoete sinaasappel - het hoofdingrediënt in ons geliefde fruitsap - komt oorspronkelijk uit Azië. ‘Sina’ is het oude woord voor China, waar de naam ‘sinaasappel’ uit voortkwam. In de 16de eeuw werd de sinaasappel door Portugese ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht. De vrucht was ideaal om verfrissende drankjes van te maken, die ook nog eens boordevol vitamine C zitten. Tot op de dag van vandaag drinken we al eens graag een glaasje fruitsap, maar waarom openen wij bijna élke babyborrel, elk trouwfeest of elke verjaardag met een glaasje sinaasappelsap als we (die dag) niet drinken?
Misschien heeft het iets te maken met de feestelijke cocktail ‘mimosa’, die bestaat uit cava én fruitsap. Op recepties worden die gesplitst.
Bij cateringbedrijf Food Factory in Leuven serveren ze het fruitsap vanuit een vaste gewoonte. “Wij starten zo goed als altijd met fruitsap en cava”, klinkt het. “Fruitsap is lekkerder dan water en ziet er net dat tikkeltje feestelijker uit dan een cola. Het is gewoon een traditie die al jarenlang meegaat.” Cateraar Kristof Royackers uit het Limburgse Hechtel-Eksel volgt diezelfde redenering. “Het is inderdaag gewoon een klassiek gegeven in ons land. Waarom we dan juist kiezen voor fruitsap als non-alcoholische drank? Ik denk dat het iets te maken kan hebben met de ‘Mimosa’. Die cocktail maak je met fruitsap en cava. Misschien zijn we zo ooit op het idee gekomen om de twee dranken te scheiden en ze apart aan te bieden op recepties.”
Poll
Is fruitsap ideaal voor recepties?
-
Ja, het perfecte drankje om een feestje mee te beginnen! (19%)
-
Nee, geef mij maar een mocktail (81%)
Zijn er geen alternatieven voor fruitsap?
Bij traiteur Omnibus uit het Antwerpse Kontich vinden ze in mocktails - cocktails zonder alcohol - een perfect alternatief. “Water was geen optie voor ons”, vertelt zaakvoerder Anja Van Moer. “Dat is niet feestelijk genoeg wanneer je iets te vieren hebt. Daarom kiezen we voor mocktails op basis van fruit. Zo serveren we er bijvoorbeeld eentje met ananas en limoen, en eentje met rode vruchten.”
Cateraar Kelly De Kok uit Gent heeft fruitsap zelfs definitief verbannen van recepties. “Geen idee waarom iedereen altijd fruitsap serveert, maar ik vind het in ieder geval veel te zwaar om zo’n feest mee te openen. Het is een aanslag op de maag. Bij recepties serveer ik daarom een lichter alternatief, dat is bijna altijd sap van merlotdruiven gemixt met tonic. Een echte aanrader.”
Fruitsap ligt véél te zwaar op te maag als opener, een lichter alternatief is een beter idee als je erna nog moet eten.
Ook Marie en Kaat Claessens van het bedrijf ‘The Mocktail Club’ snappen de kritiek. Ze startten hun eigen mocktail-merk omdat Marie intolerant is aan alcohol en haar ding niet vond in het beperkte aanbod vol fruitsap. Fruitsap bevat heel veel suiker en scherpt je honger niet bepaald aan”, aldus Kaat. “Het vult je maag in plaats van dat het je smaakpapillen openzet voor wat nog komt. Met een beetje meer creativiteit is er zo veel meer mogelijk om er iets feestelijks van te maken.” De twee zussen raden daarom bijvoorbeeld een nectarine en oregano mocktail aan. “Deze drank heeft een lichtzoete, kruidige smaak en een heerlijke mediterraanse geur. Het kruidige van de oregano past smakelijk bij het zoete van de nectarines.” Weg met de fruitsap dus: tijd voor sap van merlotdruiven met tonic of een mocktail van nectarine en oregano. Cheers!
Recept: nectarine en oregano mocktail
Ingrediënten voor 1 mocktail
• 100 ml water
• 1 theelepel earl grey thee
• Enkele takjes verse oregano
• 1 limoen
• 1 zakje vanillesuiker
• 1 theelepel honing
• peper en zout
• 1 rijpe nectarine of perzik
• Ijsblokjes
• Eetbaar bloemetje
Zo maak je het
Verwarm 100 ml water tot 60 graden en voeg 1 theelepel Earl grey thee toe, laat een kwartier trekken.
Voeg 10 blaadjes oregano, sap van 1 limoen, 1 theelepel vanillesuiker, 1 theelepel honing, snuifje & peper en zout samen en stamp het los met een cocktailstamper zodat alle smaken goed vrijkomen.
Mix een halve perzik/nectarine met de afgekoelde thee.
Voeg alles samen in een cocktailshaker en voeg 3 blokjes ijs toe. Shake it!
Vul een glas met ijsblokjes, zeef de mocktail in het glas en garneer met een takje oregano en een eetbaar bloemetje
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
Even genoeg van alcohol? Zo maak je feestelijke mocktails: “Maak geen drankje met fruitsap, dat wordt al snel te zoet en te zwaar”
Heb je na het afgelopen feestweekend even genoeg van alcohol? Of wil je eens iets anders proberen? Dan kan een mocktail een welgekomen alcoholvrij alternatief zijn. “Niets mis met water als je niet drinkt, maar het mag soms wel wat meer zijn”, aldus Marie Claessens van The Mocktail Club. Ze deelt tips om zelf de lekkerste mocktails te maken én om ze bij je gerechten te laten passen. “Het is een misverstand dat elke mocktail vanuit bruiswater moet vertrekken.” -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen