Hoe geraak je makkelijker aan 300 gram groenten per dag? Sandra Bekkari deelt 6 tips
Dag 5Iedereen weet dat 300 gram groenten per dag de aanbevolen hoeveelheid is, maar toch geraakt de gemiddelde Belg niet eens aan de helft. “Meer groenten eten is nochtans de belangrijkste stap in een gezonder eetpatroon”, vertelt HLN-chef Sandra Bekkari in dag 5 van de ‘Start Gezond’-challenge. Met 6 tips en 3 recepten helpt ze jou richting een lekker bord vol groenten.
1. Hoeveel groenten moet je per dag eten?
“We streven elke dag naar minstens 300 gram groenten. Dat is op zich niet zo veel, maar toch haalt de gemiddelde Belg de helft niet eens. Mijn tip? Spreid je groenteporties mooi over de dag. Eet ook bij je lunch al een flinke portie groenten, knabbel tussendoor wat rauwkost, drink een kop groentesoep tijdens het koken en kies voor een groenterijk avondmaal. Dan kom je vlotjes aan die 300 gram.”
2. Hoe ziet je bord eruit?
“Groenten zijn vandaag niet langer de garnituur, maar spelen de hoofdrol in je gerechten. In de Sana-methode is je bord minstens voor de helft gevuld met groenten. Een kwart van jouw Sana-bord is voorzien voor vezelrijke zetmeelproducten zoals aardappelen (in de schil), volkorenpasta, zilvervliesrijst of quinoa. Het andere kwartje vul je aan met een gezonde eiwitbron zoals vlees of vis. Of kies wat vaker voor een plantaardig alternatief zoals peulvruchten. En nog een tip: als je een minder actieve dag of een zittend beroep hebt, dan heb je minder koolhydraten nodig dan iemand die vrij actief is. Stem de hoeveelheid koolhydraten in je bord af op je fysieke activiteit.”
Door je bord bij de lunch en het avondmaal met meer dan de helft groenten te vullen, lever je je lichaam veel meer waardevolle voedingsstoffen aan.
3. Betekent meer groenten automatisch minder calorieën?
“Ons lichaam werkt volgens een energiebalans. Die is heel simpel: neem je meer calorieën op dan dat je er verbrandt, dan kom je bij. Verbrand je meer calorieën dan je opneemt, dan val je af. En toch hoef je in mijn keuken helemaal geen calorieën te gaan tellen. Waarom niet? Simpel: omdat je zo veel groenten eet. Van alle voedingsmiddelen bevatten groenten het allermeeste vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Daarnaast bevatten ze ook het minste aantal calorieën. Vul jij je bord bij de lunch en het avondmaal al voor meer dan de helft met groenten, dan eet je sowieso een pak minder calorieën. En vooral: je levert je lichaam veel meer waardevolle voedingsstoffen aan.”
4. Ik lust niet graag groenten, hoe pak ik dat aan?
“Het is belangrijk dat je niet alleen genoeg groenten eet, maar ook voldoende geniét van je maaltijd. Maak er geen streng en sober strafkamp van. Is er een groentesoort die je echt niet lust, zet dan een andere op het menu. En smakeloos platgekookte broccoliroosjes? Die eet je ongetwijfeld met lange tanden. Maar wat dacht je van kleurrijke ovenschotels, gezellige stoofpotjes, knapperige groentefrietjes of een lekkere, groenterijke stoemp? Ik beloof je dat groenten echt onweerstaanbaar lekker kunnen zijn.”
5. Verstop groenten in de saus
“Wist je dat je groenten ook heel onopvallend kan verwerken in sauzen? Zo zit in mijn bloemkoolbechamel een volledige bloemkool verstopt. En dan bedoel ik: écht verstopt. Want als je het niet weet, heb je niets in de gaten. De groenterijke saus is zelfs zo subtiel van smaak, dat ze ondertussen in heel wat huishoudens de klassieke Vlaamse bechamelsaus van de troon wist te stoten.”
6. Stoemp met meer groenten dan aardappelen
“Geen enkel voedingsmiddel is verboden. Eet dus gerust aardappelen, volkoren pasta of andere complexe koolhydraten zoals volkoren brood, quinoa of zilvervliesrijst. Hou vooral rekening met je fysieke activiteit (minder beweging = minder koolhydraten). Ook in je stoemp krijgen groenten de hoofdrol: vul één derde aardappelen aan met twee derde groenten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
-
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
Grote rode en gele borden duiken op in de straten van het Nederlandse Utrecht en Leiden. Op het eerste gezicht een belabberde reclamecampagne, er staat namelijk nergens tekst of zelfs maar een logo op het paneel, tot voorbijgangers dichterbij komen. Op bovenstaande beelden is te zien hoe vrijwel iedereen het er meteen over eens is: “Ik ruik frietjes.” In de reclameborden zitten ook echte frietjes van McDonald’s. Met deze actie willen ze meer klanten naar hun restaurants lokken, die vaak maar op enkele minuten stappen van de reclameborden liggen. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?