Hoe geraak je makkelijker aan 300 gram groenten per dag? Sandra Bekkari deelt 6 tips
Dag 5Iedereen weet dat 300 gram groenten per dag de aanbevolen hoeveelheid is, maar toch geraakt de gemiddelde Belg niet eens aan de helft. “Meer groenten eten is nochtans de belangrijkste stap in een gezonder eetpatroon”, vertelt HLN-chef Sandra Bekkari in dag 5 van de ‘Start Gezond’-challenge. Met 6 tips en 3 recepten helpt ze jou richting een lekker bord vol groenten.
1. Hoeveel groenten moet je per dag eten?
“We streven elke dag naar minstens 300 gram groenten. Dat is op zich niet zo veel, maar toch haalt de gemiddelde Belg de helft niet eens. Mijn tip? Spreid je groenteporties mooi over de dag. Eet ook bij je lunch al een flinke portie groenten, knabbel tussendoor wat rauwkost, drink een kop groentesoep tijdens het koken en kies voor een groenterijk avondmaal. Dan kom je vlotjes aan die 300 gram.”
2. Hoe ziet je bord eruit?
“Groenten zijn vandaag niet langer de garnituur, maar spelen de hoofdrol in je gerechten. In de Sana-methode is je bord minstens voor de helft gevuld met groenten. Een kwart van jouw Sana-bord is voorzien voor vezelrijke zetmeelproducten zoals aardappelen (in de schil), volkorenpasta, zilvervliesrijst of quinoa. Het andere kwartje vul je aan met een gezonde eiwitbron zoals vlees of vis. Of kies wat vaker voor een plantaardig alternatief zoals peulvruchten. En nog een tip: als je een minder actieve dag of een zittend beroep hebt, dan heb je minder koolhydraten nodig dan iemand die vrij actief is. Stem de hoeveelheid koolhydraten in je bord af op je fysieke activiteit.”
Door je bord bij de lunch en het avondmaal met meer dan de helft groenten te vullen, lever je je lichaam veel meer waardevolle voedingsstoffen aan.
3. Betekent meer groenten automatisch minder calorieën?
“Ons lichaam werkt volgens een energiebalans. Die is heel simpel: neem je meer calorieën op dan dat je er verbrandt, dan kom je bij. Verbrand je meer calorieën dan je opneemt, dan val je af. En toch hoef je in mijn keuken helemaal geen calorieën te gaan tellen. Waarom niet? Simpel: omdat je zo veel groenten eet. Van alle voedingsmiddelen bevatten groenten het allermeeste vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Daarnaast bevatten ze ook het minste aantal calorieën. Vul jij je bord bij de lunch en het avondmaal al voor meer dan de helft met groenten, dan eet je sowieso een pak minder calorieën. En vooral: je levert je lichaam veel meer waardevolle voedingsstoffen aan.”
4. Ik lust niet graag groenten, hoe pak ik dat aan?
“Het is belangrijk dat je niet alleen genoeg groenten eet, maar ook voldoende geniét van je maaltijd. Maak er geen streng en sober strafkamp van. Is er een groentesoort die je echt niet lust, zet dan een andere op het menu. En smakeloos platgekookte broccoliroosjes? Die eet je ongetwijfeld met lange tanden. Maar wat dacht je van kleurrijke ovenschotels, gezellige stoofpotjes, knapperige groentefrietjes of een lekkere, groenterijke stoemp? Ik beloof je dat groenten echt onweerstaanbaar lekker kunnen zijn.”
5. Verstop groenten in de saus
“Wist je dat je groenten ook heel onopvallend kan verwerken in sauzen? Zo zit in mijn bloemkoolbechamel een volledige bloemkool verstopt. En dan bedoel ik: écht verstopt. Want als je het niet weet, heb je niets in de gaten. De groenterijke saus is zelfs zo subtiel van smaak, dat ze ondertussen in heel wat huishoudens de klassieke Vlaamse bechamelsaus van de troon wist te stoten.”
6. Stoemp met meer groenten dan aardappelen
“Geen enkel voedingsmiddel is verboden. Eet dus gerust aardappelen, volkoren pasta of andere complexe koolhydraten zoals volkoren brood, quinoa of zilvervliesrijst. Hou vooral rekening met je fysieke activiteit (minder beweging = minder koolhydraten). Ook in je stoemp krijgen groenten de hoofdrol: vul één derde aardappelen aan met twee derde groenten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nu al Zeeuwse mosselen te koop, veel vroeger dan normaal: “Dankzij deze kweekmethode hebben we al mosselen met 27% vismassa”
-
“Je moet op voorhand niets koken, alles kan meteen de bakplaat op”: Deze maaltijd is snel klaar en geeft amper afwas
Van maaltijdpakketten in de supermarkten tot recepten op sociale media: traybakes zie je overal. “Het grootste voordeel is dat je er veel tijd mee wint en afwas mee bespaart”, zegt foodblogger Stefanie Baert. Ze deelt vijf stappen om zelf een traybake te maken, verklapt drie veel voorkomende beginnersfouten en geeft een recept. -
Volgens deze supermarkt zitten er geen walnoten in een bakje walnoten: “Het is een inbreuk tegen de wetgeving”
Bakjes walnoten worden uit de rekken van de Nederlandse supermarkt Dirk.nl gehaald na een klacht omdat ze volgens de voedingsetiketten “helemaal geen walnoten zouden bevatten”. Het lijkt een vroege 1 aprilgrap, maar dat is het niet. Waarom moet dat er specifiek wél opstaan? En hoe zit het met deze regelgeving in ons eigen land? Het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) legt uit. -
-
Independer
Dit zijn de 5 populairste autokleuren en zo beïnvloedt de kleur van je wagen de prijs
-
PREMIUM
“Mijn vriend en ik ontbijten elke dag voor minder dan 1 euro”: zo pakt advocate Ana slim haar boodschappen aan
Advocate Ana (28) werkt 10 uur per dag: veel tijd om boodschappen te doen blijft er niet meer over. Daardoor kent ze de trucjes om goedkoper te shoppen én om minder naar de winkel te moeten. “Plus, dankzij die methode hebben we geen excuus meer om niet gezond te eten.” Ze deelt hoe ze bespaart op tijd, en op groenten, vlees en ontbijt: “Puree met worst zal je hier niet snel op tafel zien.” -
Livios
Gebruik azijn nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten: zo ga je wél voor een brandschoon en schadevrij terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is het reinigen geen overbodige luxe. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de heerlijke lentezon. -
Livios
Zonnepanelen met 40 jaar garantie: zijn ze echt van hogere kwaliteit of is het louter een verkooptechniek?
-
5 dingen die je kan maken met kant-en-klaar croissantdeeg voor de paasbrunch: “Zo maak je dé crookie”
-
KIJK. Na de ‘crompouce’ nu de ‘crookie’: wat is de nieuwste TikTok-hype?
Het begon allemaal bij een bakker in Parijs, maar nu verovert de ‘crookie’ de hele wereld via TikTok. Het is een croissant met koekjesdeeg ertussen en erop. Het is niet de eerste croissantvariant die goed scoort online. Enkele maanden geleden was er ook al de ‘crompouce’, een kruising tussen een croissant en een tompouce. Ook in bakkerij Funk in Antwerpen kan je de nieuwste hype uitproberen. -
PREMIUM
Na kritiek op aspartaam ligt ook deze voedingsstof onder vuur. “Bijna iedere Vlaming eet het elke dag”
Volgens een Franse studie zouden bepaalde E-nummers – stoffen die aan onze voeding worden toegevoegd om die aantrekkelijker en lekkerder te maken – de kans op kanker kunnen verhogen. Wat zijn die E-nummers precies en welke zijn problematisch volgens het nieuwe onderzoek? Specialist gastro-entrologie Judith Wellens (UZ Leuven) werpt een kritische blik op de resultaten: “Dit is opvallend, want deze stof vind je vaak ook terug in de natuur.” -
PREMIUM
“Een dieet om je bloedsuikerspiegel op peil te houden is verrassend eenvoudig”: endocrinoloog geeft 7 tips die helpen tegen energiedipjes