Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Braziliaans hooggerechtshof gaat rol van oud-president Bolsonaro bij bestorming van overheidsgebouwen onderzoeken

Een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof heeft bekendgemaakt dat de rol van oud-president Jair Bolsonaro bij de bestorming van het parlement, paleis en Hooggerechtshof vorig weekend, onderzocht zal worden. Het parket-generaal in Brazilië had dat gevraagd.

In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia hebben vorige zondag duizenden aanhangers van ex-president Jair Bolsonaro het parlementsgebouw, het werkpaleis van de president en het Hooggerechtshof bestormd. De politie had uren nodig om de situatie onder controle te krijgen. Vele honderden betogers werden opgepakt.

Een week voor de bestorming had Luiz Inacio "Lula" da Silva de eed afgelegd als de nieuwe president van Brazilië. Als kandidaat van de linkse Arbeiderspartij had hij de extreemrechtse Jair Bolsonaro vorig jaar nipt verslagen. Aanhangers van Bolsonaro weigeren echter de kieszege van Lula te aanvaarden en houden vol dat er kiesfraude is gepleegd.

Bolsonaro zelf heeft zijn nederlaag nooit erkend en verblijft in de Verenigde Staten. Op Twitter veroordeelde hij wel de acties van zijn aanhangers. "Vreedzame demonstraties maken deel uit van de democratie, maar plunderingen en invasies van openbare gebouwen, vallen daar niet onder", schreef hij. "Gedurende mijn hele mandaat heb ik altijd de grondwet, de democratie, de transparantie en onze vrijheid gerespecteerd en verdedigd", voegt hij eraan toe.

Ook huidig president Lula da Silva veroordeelde het geweld, maar haalde fors uit naar zijn voorganger. Verschillende toespraken van de voormalige president zouden volgens Lula da Silva dergelijk geweld aangemoedigd hebben. Bolsonaro was niet te spreken over de verwijten aan zijn adres door zijn opvolger. "Ik verwerp de beschuldigingen, zonder bewijs, die het huidige hoofd van de Braziliaanse regering mij verwijt", luidde het. 

Het federaal parket in Brazilië heeft nu aan het Hooggerechtshof gevraagd om een onderzoek te starten naar de rol van Bolsonaro in de bestorming. Zeer concreet viseren ze een bepaalde video op Facebook die Bolsonaro na de bestorming had gedeeld, maar nadien had verwijderd.

Met het onderzoek wil het openbaar ministerie daarnaast achterhalen wie de bestorming heeft uitgevoerd, bedacht, aangesticht en gefinancierd. "Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat de daders worden veroordeeld", klinkt het in het persbericht van de procureur-generaal.

AFP or licensors

Meest gelezen