Represented by ZUMA Press, Inc.

Brits-Iraanse man geëxecuteerd in Iran, premier Sunak veroordeelt "laffe daad"

De Brits-Iraanse man Alireza Akbari is terechtgesteld in Iran. Dat meldt het Iraanse overheidspersbureau. De voormalige onderminister van Defensie werd in 2019 gearresteerd en beschuldigd van spionage voor het Verenigd Koninkrijk, iets wat hij zelf altijd heeft ontkend. De Britse premier Rishi Sunak veroordeelt de "laffe daad, uitgevoerd door een barbaars regime". 

De 61-jarige werd woensdag ter dood veroordeeld wegens spionage en het lekken van staatsgeheimen. Hij zou een agent van de Britse geheime dienst MI6 zijn, iets wat het Verenigd Koninkrijk ontkent.

Ook zou hij volgens Iran een rol hebben gespeeld bij de moord op een belangrijke wetenschapper in 2020, die werkte aan het Iraanse atoomprogramma. Aangenomen werd dat het Israël was dat achter de gesofisticeerde aanslag in een buitenwijk van Teheran zat. 

Alireza Akbari werd volgens een Iraans overheidsagentschap opgehangen. Tegen het vonnis van het hooggerechtshof was geen hoger beroep mogelijk.

De vrouw van Akbari zei eerder deze week dat een ambtenaar haar had gevraagd om naar zijn gevangenis in Teheran te komen voor een "laatste ontmoeting". Hij was in eenzame opsluiting geplaatst, wat gezien wordt als een teken dat er een executie aan zat te komen.

Gefolterd

Akbari woonde lang in het Verenigd Koninkrijk en bezat zowel de Iraanse als Britse nationaliteit. De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly waarschuwde Iran gisteren de executie niet uit te voeren. Het vonnis is volgens hem politiek gemotiveerd, en hij riep Iran op Akbari vrij te laten.

BBC Persian, dat nieuws in het Perzisch brengt, zond woensdag een audiofragment uit waarin Akbari zegt hoe hij gefolterd werd en gedwongen werd voor de camera misdaden te bekennen die hij niet gepleegd heeft.

BEKIJK - De aankondiging van de executie in het Iraans journaal en het laatste interview met Akbari:

Videospeler inladen...

De Britse premier Rishi Sunak veroordeelt de executie. Hij heeft het over "een laffe daad die uitgevoerd is door een barbaars regime dat geen respect heeft voor de mensenrechten van hun eigen bevolking".

Meest gelezen