Israëlisch extremisme, Braziliaanse uitdagingen, en Belgische overwinsten

Karl van den Broeck , Jan Walraven
Lula
De Braziliaanse president Lula staat voor grote economische, ecologische en ook democratische uitdagingen. (CC BY 2.0 Palácio do Planalto (Wikimedia Commons))

Extremistische regering-Netanyahu

De poging van Donald Trump om de historische rivaliteiten en tegenstrijdigheden in het Midden-Oosten te overstijgen door een alliantie te creëren van Israël en de Arabische Golfstaten te verenigen tegen Iran is mislukt. Met het aantreden van een nieuwe, ongezien extremistische regering-Netanyahu in Israël, waar hardline kolonisten de dienst uitmaken, is de toekomst van de regio er enkel nog meer onzeker op geworden.

Journalist René Backmann overschouwt voor Mediapart de geopolitieke en economische belangen, allianties en vijandelijkheden. Apache publiceert de hele analyse in Nederlandse vertaling. Die is dit weekend gratis te lezen.

Verborgen lening voor Duitse bruinkoolmijn

In het ten dode opgeschreven Duitse dorp Lützerath, in de buurt van Düsseldorf, staan klimaatactivisten neus aan neus met een indrukwekkende politiemacht. De activisten proberen al enkele jaren de uitbreiding van de bruinkoolmijn tegen te houden. De Duitse afhankelijkheid van (bruin)kool is tijdens deze energiecrisis pijnlijk duidelijk geworden, en dat is vooral pijnlijk voor regeringspartij Bündnis 90/Die Grünen, die bovendien mee de definitieve ontruiming van het hele dorp goedkeurde. The Bureau of Investigative Journalism bekeek de financiële kant van de zaak en ontdekte dat ook grootbank HSBC een lening van 340 miljard dollar goedkeurde aan energiegigant RWE, uitbater van de koolmijn in Lützerath. Nochtans beloofde de bank drie maanden geleden nog te stoppen met de financiering van steen- en bruinkool.

De uitdagingen van Brazilië

Op 1 januari legde Luiz Inácio Lula da Silva de eed af als president van Brazilië. De uitdagingen zijn enorm. Zo zal hij een evenwicht moeten zoeken en vinden tussen de economische exploitatie en de bescherming van het Amazonewoud. Suely Araújo, voormalig hoofd van het Braziliaanse agentschap voor milieubescherming, geeft tekst en uitleg bij Mediapart.

De verdeeldheid van het Braziliaanse volk neemt extreem gevaarlijke vormen aan. De bestorming van het parlement door aanhangers van de vorige president Jair Bolsonaro, is onthutsend. Mother Jones legt wel uit dat net een wet van diezelfde Bolsonaro het mogelijk maakt om de opstandelingen te straffen.

25 miljard euro Belgische overwinsten

De alarmklokken luiden over de Belgische industrie. Werkgevers waarschuwen voor een golf van ontslagen en faillissementen door de torenhoge inflatie en stijgende lonen. Toch zijn er nuances aan te brengen. Lava schrijft dat de Belgische economie 25 miljard euro aan overwinsten boekt. “Sommige sectoren maken in de huidige economische crisis meer winst dan in 2019. Er zouden dan ook aanzienlijke middelen kunnen worden vrijgemaakt om de huishoudens en bedrijven die onder de crisis te lijden hebben, te ondersteunen.”

De ‘Vierde Weg’ van het socialisme

In een opmerkelijke column in Sampol lanceert Eric Corijn de ‘Vierde Weg’. “Het socialisme inperken tot alleen een sociaal beleid van herverdeling leidt tot een coalitie onder de leiding van het nationalisme. Zoals de Derde Weg zich inschreef in de liberale dominantie, zoekt de 'Vierde Weg' het nu binnen een nationalistisch protectionisme”, bemerkt de sociaal wetenschapper. Hij waarschuwt dat het “ook in de zachte vorm zal gaan om 'onze eigen mensen eerst’". Is de horizon van de socialisten om de sociale vleugel te worden van het Vlaams-nationalisme, vraagt hij zich af. “Na het sociaalliberalisme, het sociaalnationalisme?”

Kinderen laten nadenken over morgen

Oikos publiceerde een interview met Maja Göpel, een Duitse econoom, transformatieonderzoeker en duurzaamheidswetenschapper. Ze onderzoekt hoe we kinderen kunnen leren nadenken over een duurzame en eerlijke samenleving. “Een voorwaarde voor het creëren van een betere wereld is dat we die ons kunnen voorstellen. Maar veel onderwijssystemen dragen nog steeds de stempel van de industriële samenlevingen waaruit zij zijn voortgekomen.” Het interview is te lezen op de site van Folio.

AI-tools voor kunstenaars en kenniswerkers

Technologische ontwikkelingen hebben altijd de arbeidsmarkten verstoord en sommige banen verdrongen en andere gecreëerd. Hetzelfde geldt voor Kunstmatige intelligentie (AI). The Conversation vroeg vijf onderzoekers op het gebied van kunstmatige intelligentie om te bespreken hoe grote taalmodellen waarschijnlijk van invloed zullen zijn op kunstenaars en kenniswerkers. “De technologie is verre van perfect, wat een heleboel problemen oproept - van verkeerde informatie tot plagiaat.”

Partners

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen.

Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling), en we signaleren tweewekelijks nog meer interessante onderzoeken en analyses van onze partners.

Heb je zelf iets gelezen, gezien of gehoord dat je met iedereen wil delen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons tweewekelijks overzicht terecht.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.