De Challenger 2 tanks werden begin deze eeuw ook al ingezet in Irak. ©  REUTERS

Regeringsbron verklapt: “Londen gaat tanks leveren aan Oekraïne”

Naar verluidt heeft de Britse premier, Rishi Sunak, ingestemd om 10 tanks aan Oekraïne te leveren. De Britse krant The Sun schrijft dat op basis van een regeringsbron, die zegt dat de premier later zaterdag de Oekraïense president Zelenski zal informeren over de zaak. Eerder besloten ook Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten om gevechtsvoertuigen te leveren aan Kiev.

gli
Bron: BELGA

Vier Challenger 2 tanks van het Britse leger zullen onmiddellijk naar Oost-Europa worden verscheept. Nog eens acht andere zullen snel volgen. De bedoeling is om Oekraïne te helpen om het aan de Russische strijdkrachten verloren gebied terug te winnen.

Een bron in Downing Street zei ook dat de premier duidelijk was geweest dat het Verenigd Koninkrijk zijn verplichtingen aan Oekraïne moet nakomen. “Dat betekent ook dat het land over de cruciale uitrusting moet beschikken om zichzelf te verdedigen en een verschil te maken op het slagveld.” De levering door Londen zou van het Verenigd Koninkrijk de eerste westerse mogendheid maken die zware gevechtstanks aan Oekraïne levert.

Eerder deze week waarschuwden westerse functionarissen dat Oekraïne door Rusland veroverd gebied niet zou kunnen heroveren zonder een versterking met onder meer tanks en pantsers. De NAVO vreest echter dat Moskou de levering van tanks zal zien als een escalatie van het conflict.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer