Yomiuri

Japan wil een van de sterkste legers ter wereld, Amerikaanse president Joe Biden steunt "historische hervorming" Japanse Defensie

De Japanse premier Fumio Kishida bracht een bezoek aan de Amerikaanse president Joe Biden om de militaire en economische banden extra aan te halen. Beide leiders benadrukken de grotere rol die Tokio wil spelen bij het waarborgen van de stabiliteit in de regioĀ AziĆ« Pacific en deĀ rest van de wereld. Kishida stelde er de "historische Japanse defensiehervormingen" voor. Hij zocht en kreeg steun voor deze hervormingen van Biden.Ā 

"Ik wil heel duidelijk zijn: de Verenigde Staten zijn resoluut en volledig toegewijd aan deze alliantie en - nog belangrijker - aan de verdediging van Japan", dat zei de Amerikaanse president Joe Biden gisteren vanuit het Oval Office met de Japanse premier Kishida aan zijn zijde.Ā 

Voorts verwelkomde Biden de "historische stijging" van het militaire budget van Tokio en hun nieuwe beveiligingsstrategie. "Je bent een echte leider en een echte vriend", zei de Amerikaanse president nog.

De Japanse premier is in de VS om zijn defensiehervormingen te komen voorstellen. In zijn nieuwe strategie is een enorme stijging van het defensiebudget voorzien. De Japanse regering keurde de hervormingen in december goed. Deze nieuwe strategie zal onsĀ "afschrikkings- en reactievermogen ten goede komen", zei Kishida daarover. Japan reageert hiermee op het steeds assertievere gedrag van China, Noord-Korea en de houding van Rusland.

Japan: Als we Rusland toelaten "zal het ook elders in de wereld gebeuren"

In een toespraak later op de dag aan studenten van de Johns Hopkins University, zeiĀ Kishida dat deze defensiehervormingen een "historisch keerpunt" voor zijn land betekenen. Verder waarschuwde hij dat als de Russische invasie in OekraĆÆne niet aangepakt wordt, dit andere landen zou kunnen aanmoedigen om hetzelfde te doen.

"De agressie van Rusland tegen OekraĆÆne markeert het totale einde van de wereld na de Koude Oorlog", zei hij. "Als we deze eenzijdige verandering van Rusland door middel van geweld toestaan, zal het ook elders in de wereld gebeuren, ook in AziĆ«", aldus Kishida.

De Japanse premier Fumio Kishida en de Amerikaanse president Joe Biden
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Japans plan voorziet verdubbeling militaire uitgaven

De nieuwe Japanse defensiestrategie voorziet bijna een verdubbeling van de militaire uitgaven tegen 2027, Tokio wil het budget namelijk van 1 procent naar bijna 2 procent van het bruto binnenlands product brengen.Ā Een grote verandering voor Japan met zijn pacifistische houding.Ā Japan wil ookĀ raketten met een groter bereik aanschaffen, waaronder Tomahawk-raketten. Het zijn kruisraketten die minstens 1.200 kilometer halen. Daarnaast gaan de Japanners een verdedigingsmuur bouwen van militaire installaties, wat China moet afschrikken.

Japan heeft momenteel een van de tien sterkste legers ter wereld. Met deze herziening wil het stijgen op de lijst.Ā Maar om deze militaire uitbreiding te realiseren, heeft Japan de steun van de VS nodig. Biden verzekerde deze steun. Voor de VS is Japan namelijk van strategisch belang, het land vormt onder meer een buffer tegen China. Op het Japanse eiland Okinawa, hebben de Amerikanen bovendien een van hun grootste legerbasissen ter wereld.Ā Voorts willen Japan en de VS ook hun economische samenwerking versterken.Ā 

De Amerikanen en Japanners kwamen eerder overeen om het Japan-Amerikaanse ruimteveiligheidsverdrag te verlengen. Daarnaast hebben ze gisteren op het NASA-hoofdkwartier een overeenkomst ondertekenen op het gebied van ruimteverkenning.

Het was het eerste bezoek van de Japanse premierĀ Kishida aan Washington.

de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken  en de Japanse premier Fumio Kishida
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen