Challenger 2-tanks

Verenigd Koninkrijk gaat als eerste westerse land zware gevechtstanks leveren aan Oekraïne

Het Verenigd Koninkrijk gaat Challenger 2-tanks leveren aan Oekraïne. Dat heeft de Britse regering bevestigd. Het is het eerste westerse land dat zware westers geproduceerde gevechtstanks stuurt naar Oekraïne, om Kiev te steunen tegen de Russische invasie. Volgens Downing Street gaat het om 14 tanks.

De Britse premier Rishi Sunak heeft tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski benadrukt dat Londen de steun aan Oekraïne wil opvoeren. Ze willen onder andere 14 Challenger 2-tanks en een dertigtal AS90-houwitsers leveren.

Een woordvoerder van Downing Street 10 benadrukte voorts "de noodzaak om dit moment aan te grijpen met een versnelling van wereldwijde militaire en diplomatieke middelen".

"De premier en president Zelenski verwelkomen ook andere internationale toezeggingen, waaronder het aanbod van Polen om een ​​aantal Leopard-tanks te leveren", zei de woordvoerder van Downing Street nog.

Polen heeft eerder deze week gezegd dat het bereid is om 14 van zijn Leopard-tanks te sturen naar Oekraïne. De tanks zijn in Duitsland gemaakt, maar Berlijn moet nog steeds toestemming geven. 

BEKIJK - Britse leger houdt oefeningen met de Challenger 2-tanks (archiefbeeld):

Videospeler inladen...

Zelenski: "De juiste boodschap"

Zelenski reageerde kort na het telefoongesprek met Sunak. Hij zei dat Londen "de juiste boodschap" bracht met de levering van zware gevechtstanks.

Op Twitter schreef de Oekraïense president dat hij Sunak bedankte voor zijn beslissingen, die niet alleen Oekraïne versterkt op het slagveld, maar ook het juiste signaal stuurt naar de andere partners".

Hij hoopt dat deze beslissing ook onder meer Duitsland sneller over de streep zal trekken om de Leopard-tanks te laten vertrekken richting Oekraïne. "Nu het VK als eerste westerse land westers geproduceerde gevechtstanks gaat leveren, wordt het vermoedelijk voor Duitsland eenvoudiger om die exportvergunning te geven", duidt VRT NWS-journalist Jan Balliauw.

Oekraïne vraagt al geruime tijd om gevechtstanks te leveren. Ze willen honderden tanks en gepantserde voertuigen om de gebieden te heroveren die in handen zijn van Rusland. "In Oekraïne leeft het gevoel dat ze wel voldoende krijgen van het Westen om niet te verliezen, maar onvoldoende om te winnen", zegt Balliauw. "Ze hebben de stootkracht nodig om door de Russische linies te breken in het oosten van het land. De Russen hebben zich op dit moment ingegraven waardoor ze zich beter kunnen verdedigen."

"Tot nu toe was het leveren van tanks een rode lijn, maar we hebben in het verleden al gemerkt dat die rode lijnen van het Westen opschuiven", vertel Balliauw nog. "Men vreesde voor een escalatie, maar nu overheerst toch de overtuiging dat Oekraïne die tanks nodig heeft om op kortere termijn vooruitgang te boeken. Als dit te lang zou duren, zou Rusland daarvan kunnen profiteren om z’n strijdkrachten te versterken en eventueel in de tegenaanval te gaan."

Challenger 2 is meer dan 20 jaar oud

De Challenger 2 is de gevechtstank van het Britse leger en is sinds 1998 in dienst, aldus de BBC. De tank is dus meer dan 20 jaar oud, maar gaat toch een van de modernste tanks zijn waarmee de Oekraïeners zullen vechten.

Meest gelezen