George Kooymans, omringd door zijn vrouw Millie, zoon Kid, dochter Casey en hun partners en kinderen, kreeg van de gemeente een oorkonde met het ereburgerschap. © RTV

George Kooymans (74) van Golden Earring ereburger van Rijkevorsel: “Gitaar spelen lukt niet meer door ALS”

Rijkevorsel -

De gemeente Rijkevorsel heeft er een twaalfde ereburger bij. Gitarist en componist George Kooymans (74) van de Nederlandse rockgroep Golden Earring kreeg zaterdag de oorkonde en enkele geschenken overhandigd. Hij woont al vijftig jaar in het Kempense dorp. Door de spierziekte ALS lukt gitaar spelen helaas niet meer, maar Kooymans kan terugblikken op een rijkgevulde carrière. “Je beseft nu pas wat je gepresteerd hebt.”

Ronny van den Ackerveken

Kooymans werd in 1948 geboren in Den Haag. Op zijn 13 jaar richtte hij met enkele vrienden Golden Earring op. Radar Love, Twilight Zone en When the Lady Smiles zijn enkele van de bekendste en internationale hits van de groep. Kooymans schreef mee aan de meeste nummers die ze opnamen. Na zestig jaar zette Golden Earring er in 2021 een punt achter omdat bij Kooymans ALS is vastgesteld. “Gitaar spelen gaat niet meer”, vertelt George Kooymans. “Mijn vingers staan te krom. Zingen lukt nog wel. Door de ziekte wordt alles wel beperkter. Mijn dagen bestaan voornamelijk uit muziek luisteren en lezen. En elke week komen we met een aantal vrienden samen. Een carrière in de muziek overkomt je, het besef komt nu pas van wat je gepresteerd hebt.”

De vrienden van George klopten aan bij het gemeentebestuur om hem tot ereburger uit te roepen. “Toen dat nieuws bekend raakte, hebben we veel positieve reacties gekregen in Rijkevorsel”, zegt vriend Stanny Van Ostaeyen. “Met zijn oeuvre heeft George een steen verlegd in een muzikale rivier. Toch zijn hij en zijn gezin altijd doodgewone mensen gebleven zonder grootheidswaanzin. Na een optreden voor 20.000 fans in het buitenland kon je hem een dag later rustig in de rij zien staan bij de kassa van de supermarkt om zijn boodschappen af te rekenen.”

George en zijn echtgenote Milly wonen al vijftig jaar in Rijkevorsel. © BERT DE DEKEN

Dialect

Van het gemeentebestuur van Rijkevorsel kreeg George Kooymans een oorkonde van het ereburgerschap, samen met enkele geschenken. Voor zijn vrouw Milly waren er bloemen. Hun twee kinderen en drie kleinkinderen waren er ook bij in de raadzaal van het gemeentehuis. “Het is een hele grote eer”, aldus George Kooymans. “We wonen al bijna vijftig jaar in Rijkevorsel en voelen ons er thuis. Eigenlijk zijn we eerder toevallig hier terechtgekomen. De bedoeling was om begin jaren zeventig naar de Verenigde Staten te verhuizen, maar dat was niet evident. Daarom zijn we in Rijkevorsel gaan kijken. Ik woon hier al meer dan de helft van mijn leven, toch ben ik Nederlander gebleven. Het dialect heb ik niet overgenomen.”

George Kooymans schreef niet alleen nummers voor Golden Earring. Onder anderen Patricia Paay, die ook een tijdje in Rijkevorsel woonde, Anouk en Kinderen voor Kinderen hebben liedjes opgenomen die hij componeerde. Zijn woning beschikt over een opnamestudio. “De bijdrage van George aan de internationale rockscene is niet te onderschatten”, zegt Rijkevorsels schepen van Cultuur Karl Geens (N-VA). “Daarmee voldoet hij aan alle criteria voor het ereburgerschap.”

© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER