Een Leopard 2-tank van het Duitse leger.
Volledig scherm
PREMIUM
Een Leopard 2-tank van het Duitse leger. © AP

Waarom weigert Duitsland halsstarrig gevechtstanks te leveren aan Oekraïne? “Trauma van Tweede Wereldoorlog speelt een rol”

Duitsland blijft weigeren om zware gevechtstanks te leveren aan Oekraïne. Volgens Duitslandkenner Dirk Rochtus zit het trauma van de Tweede Wereldoorlog daar voor iets tussen. En waarom zijn de tanks zo cruciaal op het slagveld voor Oekraïne? Militair historicus Kris Quanten legt de succesformule van de gevechtstanks uit.

26 reacties

  • Walter Bogaerts

    1 jaar geleden
    Zeer slim van Duitsland ik heb ook geen zin om in mijn kelder verder te leven.
  • Maurice Louman

    1 jaar geleden
    Duitsland wil neutraal blijven om escalatie te voorkomen. Ze vergeten dat Nederland in WO I en II ook neutraal was en als eerste onder de voet werd gelopen. Oke, Duitsland grenst niet aan Rusland maar de wereld is zodanig veranderd door kruisraketten dat dat eigenlijk niet meer uitmaakt. Putin dreigt constant met een nucleaire escalatie maar hij is al lang het vertrouwen in eigen rangen aan het verliezen dus het bevel om die knop in te drukken is gelijk een kogel door z'n kop krijgen.
  • armand verschueren

    1 jaar geleden
    Verstandig van Duitsland een escalatie kunnen we missen als kiespijn en wat word de volgende srap er word altijd meer en zwaarder gevraagd. Europa geeft ook weer 8 miljard Zelenski weet van geen ophouden zijn oorlog wird toch betaald
  • Emmy Franck

    1 jaar geleden
    Geen escalatie aub maar alles wat er aan om deze waanzin te stoppen door beide partijen aan tafel te zetten. Beide zullen toegevingen morten doen.
  • Jean van Ravestyn

    1 jaar geleden
    heel die oorlog is waanzin, Rusland zou zonder manschappen Oekraine jaren kunnen blijven bestoken vanuit Rusland dit totdat deze het moet opgeven. Zolang Rusland zelf niet in gevaar is heeft deze oorlog geen enkele zin. Rusland wint op deze manier altijd. Ook als de Rusische soldaten terug gedreven zijn.