Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

15.000 klimaatbetogers protesteren tegen ontruiming Duits "kolendorp" Lützerath, opstootjes tussen politie en gemaskerde actievoerders

Zeker 15.000 mensen hebben betoogd tegen de ontruiming van het Duitse kolendorp Lützerath, niet ver van de Belgische grens. De manifestatie verliep grotendeels rustig, toch heeft de politie ook een aantal charges uitgevoerd tegen een groep gemaskerde actievoerders. Het dorp wordt al ruim twee jaar door klimaatactivisten bezet, die niet willen dat er naar het zwaar vervuilende bruinkool wordt gegraven. Begin deze week oordeelde een rechter dat de actievoerders het dorpje moeten verlaten; honderden agenten begonnen daarop aan de ontruiming. 

Volgens de Duitse politie namen zo'n 15.000 mensen deel aan de manifestatie, de organisatoren spreken van 35.000 demonstranten. De betoging begon in het nabijgelegen dorp Keyenberg en liep zo'n vijf kilometer verder tot in Lützerath. De actievoerders kwamen uit heel Europa; zo liepen er ook Belgen, Nederlanders, Fransen en Italianen mee.  De actievoerders willen niet dat Lützerath verdwijnt. Het dorp is uitgegroeid tot symbool tegen fossiele brandstoffen en klimaatverandering.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg sprak de manifestanten toe: "De kolen zitten nog in de grond en wij zijn er. De strijd is niet voorbij. Dit is maar een onderdeel van een veel grotere beweging voor klimaat-, sociale en raciale rechtvaardigheid. Wat in Lützerath gebeurt, blijft niet in Lützerath. Als een van de grootste vervuilers ter wereld heeft Duitsland een enorme verantwoordelijkheid."  

BEKIJK - "Zolang die kolen in de grond zitten, is de strijd niet voorbij", steekt Greta Thunberg de demonstranten in Lützerath een hart onder de riem:

Videospeler inladen...

Incidenten tussen groep betogers en politie

De manifestatie verliep niet zonder incidenten. Eerder op de dag splitsten heel wat actievoerders zich af van de grote groep betogers om aan de rand van de kuil te gaan staan, waar naar bruinkool wordt gegraven. Die kuil is tientallen meters diep. In de kuil staan allerlei voertuigen van energiebedrijf RWE en tientallen beveiligers. De politie riep op om weg te gaan van de gevaarlijke rand.

De politie voerde ook charges uit op onder meer een groep gemaskerde actievoerders. Volgens een verslaggever van persbureau ANP probeerden de actievoerders de politie te provoceren. Het zou gaan om anarchistische demonstranten. 

Op videobeelden die een Duitse journalist op Twitter deelt, is te zien hoe een gemaskerde demonstrant een cameraman aanvalt. Hij probeert onder meer de camera kapot te maken en de man te schoppen. 

BEKIJK - Confrontaties tussen Duitse politie en activisten:

Videospeler inladen...

Ontruiming dorp

De politie is voor de vierde dag op rij het dorp Lützerath aan het ontruimen, nadat een rechter dit begin deze week had bevolen. De afgelopen dagen zijn bijna 500 actievoerders uit Lützerath ontruimd, de meerderheid vertrok vrijwillig, volgens de politie. Nog enkele actievoerders houden stand. Er werd ook een tunnel gegraven onder het dorp waar twee actievoerders zitten.

Gisteren maakte de politie bekend dat er 124 strafrechtelijke aanklachten werden opgesteld, voor onder andere het plegen van verzet tegen agenten en huisvredebreuk. 

Uitbreiding Garzweiler-bruinkoolgroeve

Het grondgebied van Lützerath is eigendom van RWE, het tweede grootste energiebedrijf van Duitsland. Het gehucht moet nu wijken voor de uitbreiding van de Garzweiler-bruinkoolgroeve. 

Volgens de Duitse regering is de uitbreiding van de bruinkoolgroeve in Lützerath noodzakelijk om de energiebevoorrading in Duitsland te verzekeren. Uit het gehucht vertrokken de voorbije jaren alle inwoners. Maar actievoerders die zich verzetten tegen de plannen van de regering, hebben het dorpje de voorbije twee jaar bezet. 

Milieuactivisten gaan niet akkoord met de uitbreiding van de bruinkoolgroeve. Volgens de activisten komt Duitsland hiermee zijn internationale afspraken niet na om minder broeikasgassen uit te stoten. Ze betwisten ook dat Duitsland de bruinkool, die onder Lützerath ligt, echt nodig heeft. 

Betoging Lützerath
Betoging Lützerath
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen