De stemmen zijn geteld: Gustaph zal ons land vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Liverpool

Gustaph gaat voor België naar het Eurovisiesongfestival in Liverpool. Zijn nummer "Because of you" kreeg 121 punten van de vakjury en 157 punten van het publiek vanavond tijdens de liveshow in Paleis 12 in Brussel. In mei mag Gustaph zich bewijzen op het podium in Engeland. Hij heeft moeite om dat te geloven: "Ben ik aan het trippen of zo?"

Gustaph uit Antwerpen gaat voor ons land naar het Eurovisiesongfestival 2023 in Liverpool met het dansbare nummer "Because of you". Hij kreeg in totaal 278 punten, één puntje meer dan publieksfavoriet The Starlings. Op de derde plaats eindigde gala dragot met 271 punten.

BEKIJK - De performance van Gustaph vanavond in Paleis 12 in Brussel:

Videospeler inladen...

Van achter- naar voorgrond

Gustaph of Stef Caers (42) uit Antwerpen mag zo voor de derde keer met de Belgische delegatie voor het Eurovisiesongfestival mee. Hij was eerder al achtergrondzanger van de Belgische kandidaten Sennek in 2018 en Hooverphonic in 2021. Voor deze wedstrijd lachte hij: "Het is een soort persoonlijke vendetta geworden om op het podium te geraken".

Met "Because of you" kan Gustaph dit keer op de voorgrond treden. Hij reageerde bijzonder verrast op zijn overwinning. "Ik ben speechless, ik had dit echt niet verwacht. Maar ik ben superblij. Bedankt aan Vlaanderen en aan iedereen om te stemmen. Ik kan dit niet geloven. Ik heb een "out-of-body-experience". Ben ik aan het trippen of zo, lig ik in de zetel te slapen?"

BEKIJK - "Ben ik aan het trippen of- zo?", Gustaph reageert op de eindscore:

Videospeler inladen...

Een dansbare strijdsong

"Because of you" is een positieve strijdsong over de aanvaarding van jezelf en zijn wie je bent. Tegelijkertijd is het een nummer waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten. Aan VRT NWS vertelde Gustaph voor de wedstrijd meer over het liedje: "Ik heb dat nummer geschreven samen met Jaouad Alloul. Dat is ook een queer-artiest en zanger. Het nummer gaat over zelfacceptatie en de mensen die je op die plaats hebben gebracht in je leven. In ons geval ging dat over de queer-community, ik ben een gay man. Dat is de initiële boodschap, maar het kan heel breed gaan." 

De komende tijd zullen Gustaph en zijn team de act nog bijschaven. "Ik ben al heel blij met deze blauwdruk, daarop willen we voortborduren. In Liverpool staan we op een veel groter podium, en dus moeten we nuchter blijven en nadenken wat kunnen we verbeteren zodat we nog meer in het oog en oor springen." Daarvoor zal de Antwerpenaar zijn agenda danig overhoop moeten gooien. "Ik ben producer, geef les aan het KASK in Gent, geef vocal coachings en ben singer-songwriter. Het zal pittig zijn om alles te regelen, maar het moet, zo simpel is het."

BEKIJK - "Mijn liedje gaat over zelfacceptatie en over de mensen die je op die plaats hebben gebracht in je leven":

Videospeler inladen...

"Because of you" is geschreven door Gustaph samen met Jaouad Alloul. De producers zijn Gustaph en Willem Vanderstichele. Beluister de song hier.

De liveshow

De zoektocht naar een Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival verliep sneller dan vroeger. De voorbije week stelden zeven acts telkens twee liedjes voor; hun concullega’s hielpen er eentje kiezen. Die nummers werden vanavond live in Paleis 12 op de Heizel gebracht. Het publiek en een vakjury kon stemmen.

De jury bestond onder meer uit twee vroegere Belgische inzendingen voor het Eurovisiesongfestival: Laura Tesoro (tiende plaats in 2016 in Stockholm met "What’s the pressure") en Jérémie Makiese (19e in Turijn in 2022 met "Miss you"). Voorts ook Alexander Rybak (met “Fairytale” de Noorse Eurovisiesongfestivalwinnaar in 2009 in Moskou), de Nederlandse visagiste en YouTubester Nikkie De Jager en nog een hele rist Eurovisiesongkenners uit de media.

BEKIJK - Journalist Gianni Paelinck kan Gustaph interviewen vlak na zijn overwinning:

Videospeler inladen...

De resultaten

  1. Gustaph: 278 punten (121 van vakjury, 157 van publiek)
  2. The Starlings: 277 punten (94 van vakjury, 183 van publiek)
  3. Gala dragot: 271 punten (146 van vakjury, 125 van publiek)
  4. Chérine: 268 punten (145 van vakjury, 123 van publiek)
  5. Ameerah: 171 punten (107 van vakjury, 64 van publiek)
  6. Loredana: 167 punten (83 van vakjury, 84 van publiek)
  7. Hunter falls: 128 punten (84 van vakjury, 44 van publiek)

Tijdens de show in Paleis 12 brachten de zeven kandidaten een medley van vroegere Eurovisiesongliedjes. Er was ook een eerbetoon aan Nicole Josy, die in november overleed. Haar partner Hugo Sigal was te gast bij de finale van "Eurosong" en kreeg een hartverwarmend applaus. 

Het Eurovisiesongfestival van 2023 moest eigenlijk plaatsvinden in Oekraïne, het land dat vorig jaar won. Maar door de oorlog kan dat natuurlijk niet. Daarom gaat de liedjeswedstrijd door in Engeland, in Liverpool. In mei mag Gustaph zich daar bewijzen.

Technische problemen

Stemmen voor "Eurosong" kon via sms en VRT MAX, maar inloggen op de app verliep moeilijk voor sommigen. "Er waren zoveel enthousiaste stemmers dat onze servers even kraakten. Uiteindelijk werden de technische problemen zo snel mogelijk verholpen. De stemmen die tijdig werden uitgebracht werden in de finalestemming geïntegreerd. Het eindresultaat was dan ook representatief", reageert de VRT.

BEKIJK - "Bij het Songfestival draait het enkel om muziek en we hebben niet het gevoel dat dat zo was bij de jury", The Starlings reageren teleurgesteld:

Videospeler inladen...

Meest gelezen