Nicolas Maeterlinck

"Geen enkele begrotingsdiscipline, geen enkele hervorming": Bart De Wever (N-VA) hard voor Vivaldi op nieuwjaarsreceptie

N-VA voorzitter Bart De Wever haalt in zijn nieuwjaarstoespraak hard uit naar de federale regering, terwijl hij het werk van de Vlaamse regering de lucht in prijst. "Geen enkele begrotingsdiscipline, geen enkele hervorming. Het premierschap van De Croo wordt cash betaald met de Vlaamse welvaart." 

In de eerste weken van het jaar geven de partijen traditioneel een nieuwjaarsreceptie, waar de voorzitter de strijdpunten van de partij uitspreekt. N-VA doet dat dit jaar in de Mechelse Nekkerhal. Daar waren ongeveer vierduizend militanten aanwezig.

"Vivaldi moet verdwijnen", zei de voorzitter nog vooraf in een interview met "VRT NWS journaal". Dat zette meteen de toon voor zijn toespraak, waarin hij vooral uithaalt naar de federale regering. De gevolgen van die regering zijn volgens hem dramatisch. "We zijn budgettair de rode lantaarn van Europa, terwijl we de hoogste belastingdruk op arbeid ter wereld betalen. Geen enkele begrotingsdiscipline, geen enkele hervorming. Het premierschap van De Croo wordt cash betaald met de Vlaamse welvaart."

BEKIJK - Bart De Wever vanop de nieuwjaarsreceptie van N-VA: "Vivaldi moet verdwijnen"

Videospeler inladen...

Ook op andere domeinen zou de regering geen successen hebben geboekt, zegt De Wever. Het energiebeleid zou onverantwoordelijk zijn en het opengrenzenbeleid "is opnieuw het putje van het Europese bad". 

In de strijd tegen georganiseerde misdaad hekelt hij de houding van links. "De linkerzijde wil drugs niet bestrijden, maar legaliseren. Dat nooit. De N-VA zegt neen aan drugs, neen aan de criminelen en neen aan de moordenaars."

Ook over de heisa over de VRT-serie "Het verhaal van vlaanderen" haalt hij vooral uit naar de linkse partijen. "Dit verhaal mag volgens de linkerzijde niet bestaan. En als het al bestaat, dan is het een gitzwart verhaal waarvoor we ons zouden moeten schamen. Ze gunnen ons geen verleden en ze willen Vlaanderen op die manier de toekomst ontzeggen."

"Wij steunen Oekraïne"

De Wever heeft wel veel lof voor het werk van zijn ministers in de Vlaamse regering. Zij geven niet toe aan "populaire eisen om meer geld uit te delen", zei hij. "Vlaanderen zal bij ongewijzigd beleid opnieuw naar een begrotingsevenwicht gaan. Vlaanderen kan daarmee naast Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen gaan staan."

Zo prees De Wever minister van Omgeving Zuhal Demir om haar werk rond het stikstofakkoord. "Dankzij het stikstofakkoord kunnen we een totaal vergunningsdrama zoals in Nederland vermijden. Het is aan ons om dit ook aan de Vlaamse boeren uit te leggen en hen garanties te bieden voor de toekomst. Want aan leugens hebben ze niets." Dat terwijl buiten de Nekkerhal een 90-tal boeren protesteerden tegen het stikstofakkoord. Die waren met colonnes tractoren naar het evenement afgezakt.

De Vlaamse regering zou er daarnaast alles aan gedaan hebben om oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. "Wij steunen Oekraïne. Wij bewonderen een volk dat met onwaarschijnlijke heldenmoed is opgestaan voor zijn land, voor zijn identiteit, voor zijn vrijheid en voor onze vrijheid."

BEKIJK - "Zuhal (Demir), jij moet knopen doorhakken over problemen die al decennia veel te slap zijn aangepakt", stelt Bart De Wever:

Videospeler inladen...

Status quo

Afsluiten deed De Wever met een oproep aan de kiezer. "Het is cruciaal dat de Vlaamse kiezer in 2024 het status quo breekt. Niet door een nutteloze stem te geven aan extremen. Dat is de kortste weg naar Vivaldi 2 en het einde van de Vlaamse welvaart."

"Wij moeten de Vlamingen overtuigen", ging hij verder. "Overtuigen om te stemmen voor een partij die standvastig haar principes verdedigt, een partij die niet zal buigen in ruil voor een miserabel premierschap, een partij die staat voor het enige werkbare model om onze Vlaamse welvaart veilig te stellen. De keuze voor de Vlamingen is helder: het is confederalisme of verarming."

Meest gelezen