“Nee, na één ongezondere snack is je gezonde levensstijl niet om zeep”: Sandra Bekkari deelt 5 simpele tips om te leren zondigen
Dag 7Frietjes met mayonaise om de week mee af te sluiten of een stuk taart als traktatie voor een verjaardag? Niets mis mee. “Als je van je gezonde eetpatroon een levensstijl wil maken, moet er ruimte zijn om te genieten van extraatjes”, vertelt Sandra Bekkari. Hoe zorg je ervoor dat je niet voortdurend het gevoel hebt dat één ongezondere snack het verpest heeft? Op dag 7 van de ‘Start Gezond’-challenge deelt de chef 5 tips om verstandig te leren zondigen.
Tip 1. Wees niet te streng voor jezelf
‘Voortaan eet ik altijd gezond’ of ‘nooit meer frietjes’: de uitspraken komen je misschien bekend voor, maar dit soort onhaalbaar strenge voornemens zijn gedoemd om te falen. Op een dag eet je natuurlijk wél eens frietjes en vaak is één keertje zondigen de aanleiding om meteen al je goede voornemens overboord te gooien. Je merkt het patroon: te streng zijn en zwart-witdenken over eten helpt je niet vooruit. Stel daarom liever realistische verwachtingen. Als je 80 procent van de tijd gezond eet, mag je in die overige 20 procent gerust eens ‘gezondigen’: genieten van een extraatje, zonder een spatje schuldgevoelens.”
Tip 2. Vandaag is niet ‘om zeep’
“Ken je het concept ‘kettingzondigen?’. Waarbij je, na één extraatje maar meteen een tweede neemt. En een derde. Om dan uiteindelijk een hele dag te zondigen? Omdat ‘het toch al om zeep is’ en je ‘morgen wel weer opnieuw begint’? Dat patroon zie ik geregeld in de praktijk: wie één keertje afwijkt van zijn of haar gezonde eetpatroon, heeft het vaak moeilijk om niet helemaal uit de bocht te vliegen. De oplossing? Op een heel andere manier naar die extraatjes kijken. Gun jezelf dat stuk chocoladetaart of die pizza, geniet ervan en ga dan gewoon weer door zoals je bezig was. Niks aan de hand. De redenering achter dat kettingzondigen is natuurlijk ook volstrekt absurd. Dat ene stuk taart kon heus geen kwaad, maar de hele dag dag door bingen, dat is iets anders.”
Eet geen fruittaart omdat je zin hebt in chocoladetaart en iets met fruit zogezegd de ‘gezondere optie’ is.
Tip 3. Ga je voor een gezondere optie of niet?
“Als je zondigt, ga dan voor het extraatje dat je écht wil. Eet geen fruittaart omdat je zin hebt in chocoladetaart, en iets met fruit zogezegd de ‘gezondere optie’ is. Snack geen lightkoek als je eigenlijk een chocoladekoek wil. Anders begin je met het ene, en eindig je straks - uit goesting - alsnog met het andere. Keuzes maken is wel slim. Verstandig zondigen is ‘of-of’, niet ‘en-en’. Dus niet én de garnaalkroketten én de hamburger én het ijsje, maar liever dat ene extraatje waarin je zoveel zin had.”
Tip 4. Snack bewust
“Chips voor de tv? Voor je het weet heb je op automatische piloot de hele zak op. Zonder dat je er echt van hebt genoten. Neem je een extraatje, eet het dan ook mindful op: neem er je tijd voor. Dus: niet snel-snel met je hoofd nog half in de koekenkast de snack al gaan opeten. Proef de smaken, voel de textuur en vooral: geniet ervan. Door met aandacht te eten, eet je trouwens ook minder, omdat je de verzadigingssignalen van je lichaam veel sneller oppikt.”
Tip 5. Heeft het nut om je te wegen na het snacken?
“Gisteren uit eten gegaan en vandaag een kilo meer op de weegschaal? Geen stress. Dat is vooral extra vochtgewicht, geen vet. Zelfs al doe je aardig je best, het is quasi onmogelijk om op één dag een kilo vetmassa bij te komen. Dan zou je al meer dan 7.000 kcal bovenop je dagelijkse energie-inname moeten verorberen. Dat zijn 14 kleine bakjes frieten, en zo veel heb je er vast niet gegeten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?