“Nee, na één ongezondere snack is je gezonde levensstijl niet om zeep”: Sandra Bekkari deelt 5 simpele tips om te leren zondigen
Dag 7Frietjes met mayonaise om de week mee af te sluiten of een stuk taart als traktatie voor een verjaardag? Niets mis mee. “Als je van je gezonde eetpatroon een levensstijl wil maken, moet er ruimte zijn om te genieten van extraatjes”, vertelt Sandra Bekkari. Hoe zorg je ervoor dat je niet voortdurend het gevoel hebt dat één ongezondere snack het verpest heeft? Op dag 7 van de ‘Start Gezond’-challenge deelt de chef 5 tips om verstandig te leren zondigen.
Tip 1. Wees niet te streng voor jezelf
‘Voortaan eet ik altijd gezond’ of ‘nooit meer frietjes’: de uitspraken komen je misschien bekend voor, maar dit soort onhaalbaar strenge voornemens zijn gedoemd om te falen. Op een dag eet je natuurlijk wél eens frietjes en vaak is één keertje zondigen de aanleiding om meteen al je goede voornemens overboord te gooien. Je merkt het patroon: te streng zijn en zwart-witdenken over eten helpt je niet vooruit. Stel daarom liever realistische verwachtingen. Als je 80 procent van de tijd gezond eet, mag je in die overige 20 procent gerust eens ‘gezondigen’: genieten van een extraatje, zonder een spatje schuldgevoelens.”
Tip 2. Vandaag is niet ‘om zeep’
“Ken je het concept ‘kettingzondigen?’. Waarbij je, na één extraatje maar meteen een tweede neemt. En een derde. Om dan uiteindelijk een hele dag te zondigen? Omdat ‘het toch al om zeep is’ en je ‘morgen wel weer opnieuw begint’? Dat patroon zie ik geregeld in de praktijk: wie één keertje afwijkt van zijn of haar gezonde eetpatroon, heeft het vaak moeilijk om niet helemaal uit de bocht te vliegen. De oplossing? Op een heel andere manier naar die extraatjes kijken. Gun jezelf dat stuk chocoladetaart of die pizza, geniet ervan en ga dan gewoon weer door zoals je bezig was. Niks aan de hand. De redenering achter dat kettingzondigen is natuurlijk ook volstrekt absurd. Dat ene stuk taart kon heus geen kwaad, maar de hele dag dag door bingen, dat is iets anders.”
Eet geen fruittaart omdat je zin hebt in chocoladetaart en iets met fruit zogezegd de ‘gezondere optie’ is.
Tip 3. Ga je voor een gezondere optie of niet?
“Als je zondigt, ga dan voor het extraatje dat je écht wil. Eet geen fruittaart omdat je zin hebt in chocoladetaart, en iets met fruit zogezegd de ‘gezondere optie’ is. Snack geen lightkoek als je eigenlijk een chocoladekoek wil. Anders begin je met het ene, en eindig je straks - uit goesting - alsnog met het andere. Keuzes maken is wel slim. Verstandig zondigen is ‘of-of’, niet ‘en-en’. Dus niet én de garnaalkroketten én de hamburger én het ijsje, maar liever dat ene extraatje waarin je zoveel zin had.”
Tip 4. Snack bewust
“Chips voor de tv? Voor je het weet heb je op automatische piloot de hele zak op. Zonder dat je er echt van hebt genoten. Neem je een extraatje, eet het dan ook mindful op: neem er je tijd voor. Dus: niet snel-snel met je hoofd nog half in de koekenkast de snack al gaan opeten. Proef de smaken, voel de textuur en vooral: geniet ervan. Door met aandacht te eten, eet je trouwens ook minder, omdat je de verzadigingssignalen van je lichaam veel sneller oppikt.”
Tip 5. Heeft het nut om je te wegen na het snacken?
“Gisteren uit eten gegaan en vandaag een kilo meer op de weegschaal? Geen stress. Dat is vooral extra vochtgewicht, geen vet. Zelfs al doe je aardig je best, het is quasi onmogelijk om op één dag een kilo vetmassa bij te komen. Dan zou je al meer dan 7.000 kcal bovenop je dagelijkse energie-inname moeten verorberen. Dat zijn 14 kleine bakjes frieten, en zo veel heb je er vast niet gegeten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Luc Bellings proeft 10 potjes rijstpap en buist de helft, maar geeft een verrassende 9/10: “Dit proeft duidelijk naar vanille!”
-
PREMIUM
"Wij bestellen nog maar één glas wijn": 50 Vlamingen delen hoe ze besparen op de restaurantrekening
Restaurants zijn vandaag 15 procent duurder dan twee jaar geleden. En dat voelen we: onze HLN-rondvraag toont dat een op de twee Vlamingen minder uit eten gaat. Geldexpert Stijn Baert en trendwatcher Saskia Neirinckx verhelderen waarom prijzen zo stijgen, en vijftig Vlamingen verklappen hoe ze de kosten van hun etentjes drukken. “In zo’n restaurant geniet je soms voor 19 euro van soep, voor-, hoofd- en nagerecht.” -
PREMIUM
Klopt het dat je rijst niet opnieuw mag opwarmen? En moet je rijst wassen voor je het kookt? 7 vragen beantwoord door 3 experts
Rijst is al lang niet meer alleen populair in Azië. Ook bij ons is het de afgelopen jaren steeds meer een basisingrediënt in de voorraadkast geworden. Maar is dat echt zo gezond? Bevatten rijst en kookbuiltjes schadelijke stoffen? En klopt het dat je rijst beter niet opnieuw opwarmt? Toxicoloog Jan Tytgat, diëtiste Sanne Mouha én de Aziatische sterrenchef Dokkoon Kapueak geven zeven antwoorden. “Rijst kan een dikmaker zijn, maar alleen als je hier geen rekening mee houdt.” -
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
HLN Shop
Smakelijk eten voor een (h)eerlijke prijs: deze vier scherp geprijsde kookboeken tik je nu op de kop
Wil je je gasten trakteren op een heerlijke paasbrunch? Of heb je deze vakantie gewoon eindelijk tijd om terug meer ‘homemade’ aan je maaltijden toe te voegen in plaats van het noodgedwongen ‘kant-en-klaar’? Een kookboek komt dan wellicht goed van pas. HLN Shop ging op koopjesjacht en kwam terug met vier smakelijke titels voor een klein(er) prijsje. -
Livios
Gebruik azijn nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten: zo ga je wél voor een brandschoon en schadevrij terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is het reinigen geen overbodige luxe. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de heerlijke lentezon. -
PREMIUM
“Alles wordt hier geserveerd met volle room en een flinke klont boter”: HLN-chef Jelle Beeckman test de Noorse keuken op reis
-
HLN Shop
Eerste hulp bij verveling tijdens de paasvakantie: met deze vijf uitstappen plan je je verlofdagen vol plezier
-
PREMIUM
Nu al Zeeuwse mosselen te koop, veel vroeger dan normaal: “Dankzij deze kweekmethode hebben we al mosselen met 27% vismassa”
Normaal gezien start het mosselseizoen eind mei, maar dit jaar vind je zelfs in maart al Zeeuwse mosselen in de rekken. Meestal krijgen we zo vroeg op het jaar eerder Deense mosselen, maar die vallen wel erg klein uit. We vroegen aan een mosselhandelaar en -kweker wat het verschil is in kwaliteit, en wat dit betekent voor de prijs en het aanbod in de supermarkt. -
PREMIUM
Zo doe je gezond mee aan de ramadan: “Mensen grijpen vaak meer naar energierijk eten, maar dat is niet nodig”
Voor heel veel Vlaamse moslims start nu opnieuw de ramadan: een maand lang vasten van bij dageraad tot zonsondergang. Is dit soort vasten goed voor je lichaam, waar liggen de uitdagingen en hoe kan je je best voorbereiden? Diëtiste Suveyda Atay krijgt in het Obesitascentrum in Hasselt en in haar eigen praktijk steeds vaker vragen over hoe de ramadan gezonder kan. “Veel van mijn patiënten slagen erin om enkele kilo’s af te vallen. Soms is dat een goede motivatie om de gezonde gewoontes nadien vol te houden.” -
Welke noten zijn het duurst en welke het goedkoopst?