Videospeler inladen...

Heel de dag veel regen en wind met kans op wateroverlast, tot 20 cm sneeuw in de Ardennen

Vandaag regent het zo goed als de hele dag, met opnieuw vrij veel wind. In de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen geldt code geel voor regen. Plaatselijk kan er wateroverlast zijn. Ook in de Ardennen wordt veel regen verwacht, met in Hoog-België tot 20 centimeter sneeuw. Het KMI kondigt code oranje voor gladheid af in de provincies Luik en Luxemburg.

Na een droge nacht met tijdelijke opklaringen, wordt vanochtend opnieuw regen verwacht. Het wordt een kletsnatte dag, met maximumtemperaturen rond 6 graden in het centrum van het land en 1 graad in de Hoge Venen.

Het KMI kondigt code geel af voor de regen in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen, Namen en Luxemburg. Lokaal kan er tegen de avond 25 tot 30 liter neerslag gevallen zijn per vierkante meter. Er is dus kans op wateroverlast.

BEKIJK - "Opnieuw buien en regen", zegt weervrouw Sabine Hagedoren:

Videospeler inladen...

"Door de vele regen van de voorbije dagen hebben sommige rivieren en beken in Wallonië het alarmpeil bereikt", zegt weerman Bram Verbruggen. "Ook in Vlaanderen zijn hier en daar al weilanden ondergelopen, sommige rivieren en beken hebben de waakstand bereikt. En er is dus nog meer regen op komst."

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) dalen de waterpeilen momenteel, maar verloopt dit op een aantal plaatsen, zoals de Tijdurme in Lokeren, zeer traag. De VMM verwacht dat de waterpeilen maandag weer zullen stijgen en dat daarbij opnieuw waakdrempels zullen worden overschreden.

"De waterpeilen zijn reeds licht verhoogd, de bodem is inmiddels sterker verzadigd en de verwachte neerslag ligt hoger dan die van de voorbije dagen", klinkt het op waterinfo.be. "Naar alle verwachting zullen er dus maandag meer drempels overschreden worden dan de voorbije dagen. Vooral op locaties met nog licht verhoogde waterstanden (IJzer, Moervaart, Tijdurme) is waakzaamheid geboden."

BEKIJK - In het IJzerbekken is er op meerdere plaatsen wateroverlast:

Videospeler inladen...

Ook in Vlaanderen kans op smeltende sneeuw

In Hoog-België gaat het sneeuwen. In de hoger gelegen gebieden (boven 400 meter) wordt tegen de avond 10 tot 15 centimeter sneeuw verwacht, lokaal zelfs 20 centimeter. Het KMI heeft code oranje voor gladheid afgekondigd in de provincies Luik en Luxemburg vanaf 11 uur.

In de loop van de dag wordt het overal kouder en kan de neerslag ook in Midden-België wat winters worden. Ook in Vlaanderen kunnen er na de middag en 's avonds dus enkele sneeuwvlokken vallen.

Er wordt ook opnieuw vrij veel wind verwacht. In het binnenland zijn vooral in de voormiddag rukwinden mogelijk tot rond 70 kilometer per uur. Aan zee verwacht het KMI de sterkste windstoten in de namiddag.

BEKIJK - Vanaf dinsdag wordt het droog, maar koud:

Videospeler inladen...

Maandagnacht en dinsdag droog

In de nacht van maandag op dinsdag wordt het overal droog met brede opklaringen vanaf het noordwesten. In de Ardennen blijft er wellicht meer bewolking aanwezig. Het gaat overal vriezen, tussen -2 en -4 graden. 's Avonds is de wind nog matig tot soms vrij krachtig uit west tot noordwest. Later wordt hij zwak uit zuidwest tot zuid.

Dinsdag zou het droog blijven, op wat lichte winterse neerslag na in het uiterste zuiden en langs de Duitse grens. Het wordt wel koud met maxima rond de 2 graden in het centrum en rond het vriespunt in de Hoge Venen.

Meest gelezen