Direct naar artikelinhoud
NieuwsNepal

Autoriteiten Nepal: hoop op overlevenden vliegtuigcrash nihil

Een reddingsteam haalt het lichaam van een slachtoffer op van de plaats waar het vliegtuig van Yeti Airlines neerstortte.Beeld REUTERS

In Nepal is zondag een passagiersvliegtuig neergestort vlak voor het zou landen op Pokhara International Airport. Het toestel van Yeti Airlines had 72 mensen aan boord. Volgens de Nepalese luchtvaartautoriteiten zijn er al 69 doden geteld. Maandag meldden de lokale autoriteiten dat de hoop op overlevenden inmiddels nihil is.

Het vliegtuig stortte zondagochtend neer op weg van de hoofdstad Kathmandu naar Pokhara, een stad in het centrum van Nepal, een 200-tal kilometer ten noordwesten van de hoofdstad. Pokhara is het startpunt voor voor vele bergtochten in de Himalaya. Onder meer de ‘Anapurna Circuit’ vertrekt er, een trekttocht in het populaire Anapurna-massief.

De piloot zou tot op het allerlaatste moment contact hebben gehad met de luchtverkeersleiding, maar zou geen gewag gemaakt hebben van problemen. Dat vertelde de directeur-generaal van Tribhuvan International Airport in Kathmandu aan nieuwssite Lokantar. “Het vliegtuig stortte neer net toen het op het punt stond om te landen”, aldus Premnath Thakur. “De piloot had contact met de toren tot hij crashte. Maar hij heeft de toren niet gemeld dat er iets niet in orde was.”

Er zaten 68 passagiers en 4 crewleden op de binnenlandse vlucht. Het gaat om 66 volwassenen, drie kinderen en drie baby’s. Enkele van de passagiers kwamen uit het buitenland. De luchthaven spreekt over vijf Indiërs, vier Russen, een Ier, twee Zuid-Koreanen, een Australiër, een Fransman en een Argentijn. Buitenlandse Zaken in ons land volgt de situatie op.

Maandag lieten de lokale autoriteiten weten dat de kans op overlevenden na de crash inmiddels nihil is. “We hebben tot nu toe 68 lichamen gevonden. En we zoeken nog vier lichamen”, zegt Tek Bahadur KC, het hoofd van het district Taksi, waar het vliegtuig is neergestort. “We bidden voor een wonder. Maar de hoop dat we iemand levend terugvinden is nihil.”

Twitter bericht wordt geladen...

Zwarte doos gevonden

Daarnaast hebben reddingswerkers maandag de zwarte doos en de recorder van de piloot uit de cockpit gevonden. De data in de zwarte doos moet duidelijkheid geven over hoe het vliegtuig kon neerstorten op een heldere dag zonder storm of harde wind. Het kan echter maanden duren voordat bekend wordt wat er precies is gebeurd. Omwonenden zagen dat het vliegtuig hevig trilde voordat het neerstortte.

Maandagochtend is de reddingsmissie hervat, maar dit wordt deels belemmerd door het weer. Het is erg bewolkt, waardoor de werkers slecht zicht hebben.

Twitter bericht wordt geladen...

Populaire bestemming

Het toestel van Yeti Airlines was vertrokken vanuit de hoofdstad Kathmandu. Pokhara is een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Nepal en het startpunt voor veel bergtochten in de Himalaya. Net voor de landing - om 10.50 uur lokale tijd (6.05 uur vanmorgen Belgische tijd) - had de cockpit nog contact met de luchthaven, volgens de luchtvaartautoriteiten. “Daarna stortte het neer.”

Het is nog niet duidelijk hoe de crash kon gebeuren. De ATR72 is een veelgebruikt tweemotorig turbopropvliegtuig, vervaardigd door een joint venture van Airbus en het Italiaanse Leonardo. Volgens de gespecialiseerde trackingwebsite FlightRadar24 was het toestel vijftien jaar oud en uitgerust met een oude transponder met onbetrouwbare gegevens.

Getuige Khum Bahadur Chhetri vertelde aan persbureau Reuters dat hij het vliegtuig zag naderen vanop het dak van zijn huis. “Ik zag het toestel trillen, naar links en rechts bewegen en dan plots een duik maken. Daarna verdween het in een kloof.” Volgens hem brachten lokale bewoners twee slachtoffers naar het ziekenhuis.

Crisisberaad

De premier van Nepal heeft op sociale media al zijn medeleven betuigd. “Ik ben diep bedroefd door het trieste en tragische ongeval van Yeti Airlines ANC ATR 72 die met passagiers van Kathmandu naar Pokhara vloog”, aldus Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’.

De Nepalese regering heeft een crisisberaad ingelast vandaag vanwege de crash. Volgens de minister van Financiën Bishnu Paudel is er een onderzoek bevolen naar de oorzaak van de ramp. Over 45 dagen zouden de eerste resultaten daarvan voorgesteld moeten worden.

Vliegtuigcrashes zijn niet heel uitzonderlijk in Nepal, onder meer omdat het weer in het bergachtige land snel kan omslaan. Het is volgens persbureau Reuters wel de ergste vliegramp in Nepal in bijna vijf jaar. In maart 2018 stortte vlakbij Kathmandu ook een vliegtuig neer bij het landen. Daarbij kwamen 51 van de 71 mensen aan boord om het leven. Sinds 2000 zijn al zeker 309 mensen gestorven bij vliegongevallen in Nepal.

De Nepalese regering heeft maandag een dag van nationale rouw afgekondigd. Ook vliegen er geen vliegtuigen van Yeti Airlines.