Dnipro
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Dodental na Russische raketaanval op Oekraïense stad Dnipro opgelopen tot 30

In de Oekraïense stad Dnipro is het dodental opgelopen tot 30 na een Russische raketaanval gisteren op een flatgebouw. Dat hebben lokale Oekraïense autoriteiten gemeld. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar overlevenden onder enorme hoeveelheden puin, maar er is weinig hoop. Rusland lanceerde gisteren een golf raketaanvallen, onder meer de steden Kiev, Charkov en Odessa werden getroffen. 

Op foto's is te zien hoe reddingswerkers een vrouw levend vanonder het puin van het appartementsgebouw halen in de getroffen stad Dnipro. "We stoppen af ​​en toe met ons werk om stilte te hebben en te luisteren of we mensen horen onder het puin", vertelde de burgemeester van de stad aan de pers. De kans is "klein", volgens de man, om nu nog meer overlevenden te vinden. 

Een Russische raketaanval trof gisteren het flatgebouw van negen verdiepingen. Er vielen 73 gewonden, onder wie veertien kinderen, volgens de Oekraïense autoriteiten. Er werden tot nu 39 mensen levend uit het verwoeste gebouw gehaald, onder wie zes kinderen, volgens lokale ambtenaren. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski reageerde ook op Twitter op de Russische raketaanval. "De wereld moet het kwaad stoppen. Het opruimen van puin in Dnipro gaat door", schreef hij. "We zullen iedereen vinden die betrokken is bij terreur. Iedereen wordt verantwoordelijk gehouden." 

Het is twee weken geleden sinds de laatste golf van Russische aanvallen op de energie-infrastructuur van Oekraïne. Het is nog niet duidelijk waarom het appartementsgebouw werd getroffen, want het ligt op enige afstand van de dichtstbijzijnde energievoorziening. 

De Russische raketaanvallen gisteren troffen ook andere steden, maar de meeste gewonden vielen in Dnipro. Volgens Zelenski deden de moeilijkste situaties inzake energie-infrastructuur zich voor in de regio's Charkov en Kiev. Ook de Oekraïense minister van Energie zei gisteren dat de komende dagen "moeilijk" zouden worden op vlak van energie.

Rusland: "De doelen van de aanval zijn bereikt"

Rusland eiste vandaag de verantwoordelijkheid op voor de raketaanvallen, maar het Russische ministerie van Defensie noemde Dnipro niet als een specifiek doelwit van de aanvallen. Het ministerie zei wel in de verklaring dat "alle toegewezen objecten zijn geraakt". "De doelen van de aanval zijn bereikt", klonk het nog. 

De Moldavische president Maia Sandu uitte gisteren kritiek op "de meedogenloze oorlog van Rusland". Ze zei dat er na de laatste golf van Russische aanvallen resten van raketten zijn gevonden in haar land, nabij de westelijke grens van Oekraïne.

Dnipro
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Strijd om Soledar, Poetin positief: "Alles verloopt volgens plan"

Oekraïense troepen vechten nog steeds om de controle te behouden over het stadje Soledar, in de Oost-Oekraïnse regio Donetsk. Dat zei de regionale Oekraïense gouverneur gisteren.

De Russen daarentegen beweerden vrijdag al dat hun troepen de kleine stad hadden ingenomen. Zo zei de Russische president Vladimir Poetin eerder vandaag op de Russische televisie dat "de speciale militaire operatie een positieve trend vertoont". Poetin zei daarnaast dat hij hoopt dat de Russische soldaten na Soledar nog meer winst zouden boeken. "Alles verloopt volgens de plannen van het ministerie van Defensie en de generale staf", klonk het nog. 

Ook de topman van Wagner, de Russische privémilitie die naast het Russische leger vecht in Oekraïne, liet gisteravond van zich horen. In een videoboodschap haalt Jevgeni Prigozjin de loftrompet boven voor zijn manschappen. Hij had het over "zijn zeer ervaren strijders die op onafhankelijke wijze hun doelstellingen behalen, dankzij de eigen vliegtuigen, artillerie en tanks". De uitspraken van Prigozjin kunnen gelezen worden als een nieuwe sneer aan het adres van de Russische legertop.

De Russische en Oekraïense verklaringen kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Dnipro
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen