ANP / REMKO DE WAAL

Ontruimingsactie van Duits "kolendorp" Lützerath is afgelopen, ook klimaatactiviste Greta Thunberg weggevoerd door politie 

De Duitse politie is klaar met de ontruiming van het dorpje Lützerath, niet ver van de Belgische grens. Het dorp moet wijken voor de uitbreiding van een bruinkoolmijn, tot ongenoegen van klimaatactivisten die het dorp bezet hielden. Er zouden zich nog twee activisten in het dorp bevinden. Ze houden zich schuil in een zelfgegraven tunnel. Volgens de politie moet het energiebedrijf dat eigenaar is van de bruinkoolmijn hen daar weghalen. De politie zelf vertrekt uit het dorp.

De politie startte woensdag met de ontruimingsactie van Lützerath. Dat dorp van amper een paar straten groot, net over de grens in Duitsland, is het symbool geworden van protest tegen het gebruik van fossiele brandstoffen en de impact op het klimaat. De inwoners waren er jaren geleden al vertrokken, maar klimaatactivisten hielden het dorp twee jaar lang bezet.

Ze zijn het oneens met een beslissing van de Duitse regering om de Garzweiler-bruinkoolgroeve uit te breiden, waardoor Lützerath moet wijken. Volgens de regering is dat nodig om de energiebevoorrading in Duitsland te verzekeren, maar de activisten betwisten of Duitsland de extra bruinkool wel nodig heeft. Ze vinden ook dat het land zijn internationale afspraken om minder broeikasgassen uit te stoten, niet nakomt.

Ontruiming

Begin deze week oordeelde een rechter dat de actievoerders het dorpje moeten verlaten. Honderden agenten begonnen daarop met de ontruiming. Vandaag zouden de laatste activisten uit het dorp zijn verdreven. De politie spreekt over 500 bezetters die sinds woensdag weggehaald zijn uit Lützerath. 

Een aantal van hen hadden zich verschanst in boomhutten en schuren. Twee activisten houden zich nog steeds schuil in een zelfgegraven tunnel, maar volgens de politie is het niet haar taak om hen daar weg te halen. Ze verwijst naar energiebedrijf RWE dat eigenaar is van de bruinkoolmijn. De politie zal het dorp nu verlaten.

ddp
AFP or licensors

Demonstraties

Vorige week kwamen 2.000 mensen nog op straat om te protesteren tegen de uitbreiding van de bruinkoolmijn. Gisteren was er dan weer een manifestatie van zo'n 15.000 klimaatbetogers (de organisatie spreekt van 35.000 demonstranten). Die bleven strijdvaardig. "De kolen zitten nog in de grond, de strijd is niet voorbij", zei de bekende Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg onder meer. Volgens het Duitse dagblad Bild werd ook Thunberg vandaag nog uit het gebied geëvacueerd.

Tijdens de betogingen kwam het meermaals tot confrontaties met de politie. De klimaatactivisten klagen over politiegeweld tijdens de betoging van gisteren. Een betoger zou levensgevaarlijk gewond zijn geraakt, zeggen ze. Maar de politie ontkent dat en zegt dat ze gewoon haar werk gedaan heeft.

Meest gelezen