Gezellig samen babbelen, bij een heerlijke kom tomatensoep in één van de vier dorpsrestaurants in Riemst. © Gemeente Riemst

Vierde dorpsrestaurant opent in Membruggen: “Sommige mensen komen soms uren te vroeg”

Riemst -

Vanaf februari start de gemeente Riemst een vierde dorpsrestaurant op in Membruggen. Wie wil kan dan elke eerste vrijdag van de maand genieten van een betaalbaar, lekker en gezond driegangenmenu.

De gemeente Riemst opent in februari een vierde dorpsrestaurant in deelgemeente Membruggen. “Uit een recente buurtanalyse blijkt dat er in de dorpen Genoelselderen en Membruggen nood is aan een extra ontmoetingsgelegenheid”, vertelt schepen van Welzijn Mieke Loyens (cd&v). “Met dit dorpsrestaurant in Membruggen, vullen we een deel van deze wens in. Naast het samen eten, staat ook het sociaal contact met dorpsgenoten centraal.”

Het OCMW startte in 2008 met twee dorpsrestaurants in Vlijtingen en Kanne, om in te spelen op de toenemende vergrijzing en vereenzaming. “In 2012 is daar het dorpsrestaurant in Dienstencentrum De Linde in Riemst-centrum bijgekomen”, zegt coördinator Erik Coenegrachts. “Vandaag zijn de drie dorpsrestaurants een gevestigde waarde waar de gasten wekelijks naar uitkijken. Ze maken zich speciaal op en komen soms uren te vroeg, om zeker tijd genoeg te hebben om bij te praten met vrienden of nieuwe kennissen. Tijdens corona bleven de dorpsrestaurants noodgedwongen gesloten. Toen ze in maart 2022 terug opengingen, bleek duidelijk hoezeer de vaste bezoekers dit samenzijn hadden gemist.”

175 maaltijden

Dat blijkt ook uit de bezoekcijfers: van maart tot en met december 2022 werden in Vlijtingen 1.367 maaltijden geserveerd of gemiddeld 42 per week, in Kanne 1.348 maaltijden of gemiddeld 41 per week en in Riemst 3.055 maaltijden of gemiddeld 92 per week. De dorpsrestaurants staan open voor iedereen.

©  Gemeente Riemst

“De formule van onze dorpsrestaurants is gebaseerd op 4 G’s. Goedkoop, want je betaalt maar 5 euro voor een driegangenmenu. Gezond, want er is veel aandacht voor een gevarieerd menu. Gezellig, want het is altijd een beetje feest dankzij de vrijwilligers. En gezamenlijk, want de restaurants brengen mensen samen, stimuleren de onderlinge hulp en versterken de dorpsgemeenschappen”, legt schepen Loyens uit. “Op die manier zorgen we er onder meer voor dat senioren langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.”

Het nieuwe dorpsrestaurant in het parochiaal centrum Momerkinne opent op vrijdag 3 februari. “Onze nieuwe stek kan al meteen rekenen op de hulp van 12 enthousiaste vrijwilligers. Ook in Kanne, Vlijtingen en Riemst kunnen we alles samen op meer dan 30 vrijwilligers rekenen”, zegt Erik Coenegrachts fier. “In Membruggen kan iedereen vanaf februari elke eerste vrijdag van de maand vanaf 12 uur terecht in Momerkinne. Als het initiatief aanslaat, dan komen er mogelijk meer restaurantdagen.” (eva)

Meer info: Dienstencentrum De Linde 012 26 88 90 of dienstencentrum@riemst.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer