Zo reageren Bart De Wever en Annelies Verlinden op enquête drugsgeweld: “We weten wat er moet gebeuren”

Uit een exclusieve enquête over het drugsgeweld in Antwerpen blijkt dat de bevolking een forser beleid vraagt. N-VA-burgemeester Bart De Wever ziet zich gesterkt door de antwoorden in de bevraging van duizend Antwerpenaars. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zegt de bezorgdheid van de Antwerpenaren te begrijpen.

Dirk Hendrikx

LEES OOK. Exclusieve enquête drugsgeweld: Antwerpenaar eist forsere aanpak

“Er is duidelijk een draagvlak om harder op te treden tegen de georganiseerde misdaad, en om meer mensen en middelen vrij te maken om die strijd op te voeren”, zegt De Wever. “Dat is mijn ervaring tijdens buurtvergaderingen en gesprekken met stadsgenoten. En we weten wat er moet gebeuren om het criminele verdienmodel in de haven te kraken.”

“Er zijn zeker 350 extra manschappen nodig om de fysieke beveiliging van de haven te verbeteren en de federale scheepvaartpolitie en de douane te versterken, en minstens 150 bijkomende mensen voor de federale gerechtelijke recherche. Hoe sneller de federale regering dat kan bekomen, hoe beter. Aan goede wil en werkijver ontbreekt het in Antwerpen niet.”

“Alle federale en lokale diensten hebben de neuzen in dezelfde richting. Nu alleen de regering nog. En ik zal als burgemeester in Brussel op tafel blijven kloppen om de veiligheid en de leefbaarheid van onze stad te beschermen.”

LEES OOK. Van “krak in zwartepieten” tot “luister nu eens naar de burgemeester”: Antwerpse fractieleiders reageren op enquête drugsgeweld

Annelies Verlinden: “Nee, dit zijn geen symbolische maatregelen”

©  BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zegt de bezorgdheid van de Antwerpenaren te begrijpen. “Iedereen moet kunnen leven en opgroeien in een veilige omgeving.”

“De laatste weken en maanden is het drugsgeweld heel dichtbij gekomen, tot in hun eigen straat. En net daarom maakt de federale regering van de strijd tegen drugsgerelateerd geweld een prioriteit.”

Verlinden somt verschillende krachtlijnen op. “Na een historische desinvestering in de federale politie rekruteren we meer politiemensen dan ooit tevoren. Zo is het tekort bij de federale gerechtelijke politie Antwerpen in twee jaar gedaald van 25 naar 12%. We versterken ook de samenwerking met de Verenigde Arabische Emiraten om de drugsbaronnen te treffen waar het pijn doet: in hun portemonnee. We sturen meer politiemensen naar Zuid-Amerika. Zij volgen de situatie van kortbij op en zorgen voor een betere informatie-uitwisseling. En we stellen een drugscommissaris aan die de verschillende onderdelen van de strijd tegen drugs moet coördineren.”

Effectief uitleveren

“Dit zijn geen symboolmaatregelen, maar concrete initiatieven. Maar daar mag het niet stoppen. Dankzij investeringen in de douane zullen er meer containers worden gecontroleerd. We moeten ook meer investeren in preventie. En drugscriminelen die in Dubai worden opgepakt, moeten effectief worden uitgeleverd.”

Verlinden besluit dat de Antwerpenaren geen 100% veiligheid kan worden gegarandeerd. “Wat we wel doen, is ons 100% inzetten om het risico op geweld tot een minimum te verkleinen. Veiligheid is een van de belangrijke taken van de overheid en daar mogen we geen compromissen op sluiten. Iedereen moet kunnen leven en opgroeien in een veilige omgeving.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER