Voortaan kunnen ook goede vrienden een deel van de as meenemen na een crematie

Het wordt voor goede vrienden mogelijk om een deel van de as van de overledene mee te nemen na een crematie, indien er geen rechtstreekse familie is. "Op dit moment kan dat nog niet, maar de wetgeving moet rekening houden met nieuwe maatschappelijke evoluties", zegt Vlaams minister Bart Somers (Open VLD). "We stellen vast dat de overledene soms geen naaste familieleden meer heeft en dan moet het mogelijk zijn dat een goede vriend die zich over de begrafenis ontfermt de as kan meenemen." Ook het proces om je lichaam aan de wetenschap te doneren wordt vereenvoudigd. Het zal in de toekomst volstaan om die wens in je wilsbeschikking op te nemen.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om na het overlijden gecremeerd te worden. In 2020 koos drie vierde van de Vlamingen (74 procent) voor een crematie, tien jaar geleden was dat nog iets meer dan helft (57 procent). Bij een crematie willen kinderen, echtgenoten of andere naaste familieleden vaak een symbolisch gedeelte van de as meenemen om die bijvoorbeeld te verwerken in een ring, hangertje of ander juweel.

De wetgeving moet rekening houden met nieuwe maatschappelijke evoluties

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD)

Vrienden kunnen dat op dit moment nog niet doen. "Maar we stellen vast dat de overledene soms geen naaste familieleden heeft", zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) "Daarom maken we het nu mogelijk dat ook een goede vriend die zich over de begrafenis bekommert de kans krijgt om een deel van de as mee te nemen." 

Concreet zal het enkel kunnen wanneer er geen bloedverwanten tot de tweede graad meer zijn: dat gaat dan over ouders, broers en zussen, grootouders, kinderen of kleinkinderen. 

"Mensen willen steeds meer een persoonlijke invulling geven aan het afscheid: met deze aanpassing wordt tegemoet gekomen aan de vraag van bijvoorbeeld singles die geen familie meer hebben", zegt Somers. "De wetgeving moet rekening houden met nieuwe maatschappelijke evoluties, nieuwe samenlevingsvormen en tegemoetkomen aan de wensen van nabestaanden."

Ook lichaam schenken aan de wetenschap wordt eenvoudiger

Voor een overlijden vullen veel mensen naast een testament vaak ook een wilsbeschikking in. Daarin kan je aangeven wat er met je lichaam gebeurt na overlijden. Je kan onder andere aangeven of je kiest voor een begrafenis of voor een crematie en in welke gemeente je een laatste rustplaats wil. 

Mensen die hun lichaam aan de wetenschap willen schenken, kunnen dat ook aangeven in de wilsbeschikking, maar moeten op dit moment daarnaast ook een apart document aanvragen en invullen bij de gemeente. "Dat laatste schaffen we af", verduidelijkt Somers. "In de toekomst zal het dus volstaan om de wens in je wilsbeschikking op te nemen."

Wanneer je wil dat je lichaam ter beschikking wordt gesteld van een specifieke universiteit, zal je daarvoor wel nog een aparte aanvraag moeten indienen bij die instelling. Jaarlijks schenken ongeveer 400 mensen hun lichaam aan de wetenschap: deze lichamen zijn van groot belang voor wetenschappelijk onderzoek en in de opleiding van studenten.

Meest gelezen