Veel regen en winterse buien verwacht, tot 20 centimeter sneeuw mogelijk in de Ardennen

Maandagnamiddag blijft het zwaarbewolkt met meestal regen in Laag­-België en sneeuw in Hoog­-België. Dat meldt het KMI. De maxima liggen tussen 0 en 6 graden.

mtm
Bron: BELGA

Maandagnamiddag blijft het zwaarbewolkt tot betrokken. ’s Middags valt er regen in het noordwesten. Elders vallen er buien van regen of smeltende sneeuw in Laag-­ en Midden­-België en sneeuw in Hoog­-België. In de Ardense toppen ontstaat er een sneeuwlaag van 10 centimeter of lokaal zelfs wat meer.

In de loop van de namiddag trekt de neerslagzone vanaf het noordwesten richting het centrum en oosten. De maxima liggen tussen 0 en 1 graden in de Hoge Venen en 6 graden in het westen. De wind waait eerst matig uit zuidelijke richtingen. In het westen en het centrum ruimt de wind, na de doortocht van de neerslagzone, naar het westen tot noordwesten en neemt toe tot vrij krachtig of aan zee krachtig. Windstoten tot 70 kilometer per uur of lokaal wat meer zijn dan mogelijk.

Maandagavond trekt de neerslagzone verder oostwaarts en valt er regen of smeltende sneeuw in Laag­-België en smeltende sneeuw of sneeuw in Midden­- en Hoog­-België (waar de sneeuwlaag dus nog wat kan aangroeien). Achter de neerslagzone vallen er nog enkele regen-­ of winterse buien in de rest van het land. Vanaf het westen wordt het droger en verschijnen er opklaringen. Na middernacht wordt het, op een enkele winterse bui langs de grens met Nederland en Duitsland na, overal droog en zijn er ten noorden van Samber en Maas vaak brede opklaringen. In de Ardennen blijven er meer lage wolken.

Het gaat overal licht vriezen, met dus gevaar voor vorming van ijsplekken. De minima schommelen tussen ­5 graden (of zeer lokaal nog wat minder in de Ardennen) en ­1 graad. De wind waait aanvankelijk nog matig tot vrij krachtig uit het westen tot noordwesten, met ’s avonds nog rukwinden tot 60 of 70 kilometer per uur, maar neemt ’s nachts af tot zwak tot matig uit zuidwestelijke richtingen.

LEES OOK. Zo raak je zonder problemen met de auto door de eerste sneeuw

Waarschuwingen voor regen en gladheid

Van maandagochtend 7 uur tot dinsdagochtend 9 uur geldt in bijna heel ons land code geel voor gladheid. In de provincies Luik en Luxemburg is dat zelfs code oranje. “In de nacht van maandag op dinsdag gaat het overal vriezen en is het dus opletten voor ijsplekken in het hele land”, zo waarschuwt het KMI.

Ook voor regen geldt van maandag 11 uur tot dinsdag 1 uur in meerdere provincies code geel voor regel. “Vooral in het noordwesten (provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, red.) en het zuiden (provincies Namen en Luxemburg, red.) van ons land zijn tegen maandagavond neerslaghoeveelheden mogelijk tussen 25 en 30 liter per vierkante meter.”

Als gevolg van de aanhoudende regenval kunnen er in Vlaanderen enkele waterlopen uit hun oevers treden. Maar de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) verwacht maandag geen “kritieke” overstromingen.

(Lees verder onder de foto)

©  KMI

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen